VIDEO: Nad Janovem si to plachtí dva papoušci ara

6. listopad 2016

Sam a Sára jsou dva velcí papoušci ara ararauna, kteří si volně plachtí nad Janovem na Nisou. Jako domácí mazlíčky je mají Miloslava Gajdošová a Roman Bednár.

Oba papoušci obývají velkou voliéru, kterou jim jejich majitelé vyrobili z balkónu. Venku na domě mají ale dřevěné bidýlko nebo spíše "bidlo", na kterém sedávají zcela svobodně. Stejně tak přes léto posedávají na okolních stromech.

Modrožlutí papoušci s téměř metrovým rozpětím křídel jsou totiž takzvaní volní letci. Od malička je jejich majitelé cvičili k tomu, aby dokázali venku létat sami a vždy se bezpečně vrátit domů. Odlétávají ale nanejvýš na půlkilometrovou vzdálenost a své majitele chtějí mít vždy na dohled. Majitelé jim pohyb dopřávají, protože pro papoušky je let zdravý a přirozený.

Papoušci nad Janovem

Jak se učili vracet domů? Mladé ary nejprve nosily speciální kšíry. Dnes už si téměř tři roky staří papoušci létají zcela bez omezení a vždy se vrátí domů.

Sam a Sára se naučili opakovat i některá slova, například "pusinku" nebo "dobrou" Sam má dokonce peprnější repertoár. Oba jsou velmi mazliví, o víkendu si chodí se svými majiteli lehnout do postele. Sam lehává svému páníčkovi i v náručí, nejraději má, když ho majitelé hladí po dlouhých ocasních perech.

Oba papoušci jsou zcela závislí na svých majitelích, které zbožňují. Láska je to ale oboustranná. I program rodiny se řídí potřebami papoušků. Sam a Sára jezdí s rodinou na dovolené, dokonce si i přisednou na skůtr, který řídí Roman Bednár a vyrazit na krátkou projížďku.

Sára nemá ráda nikoho cizího, dokáže se i pěkně rozzlobit. Jinak bílá líčka jí přitom zrudnou a podle Miloslavy Gajdošové pak vypadá jako krocan. Lidský prst by svým silným zobákem dokázala přeštípnout během chvilky.

Papoušci nad Janovem nad Nisou

Osmiletý syn Bednárových Denis si hraje se Samem, Sára nemá malé děti příliš v lásce. Sam si lehne na záda na zem a Denis mu podává balónek, kterým si papoušek pohazuje.

Ary ararauny jsou poměrně rozšíření papoušci, kteří ve volné přírodě žijí v jižní Americe. Živí se semeny, ořechy a ovocem. Jejich inteligence se přirovnání k tříletému dítěti. Dožívají se vysokého věku. V zajetí, při dobré péči až osmdesáti let. Ve volné přírodě okolo padesáti let.

V buducnu se o Sama a Sáru postará malý Denis. Možná ale nejen o ně, jeho maminka má totiž tajné přání. Pořídit si třetího, ještě mnohem většího, papouška. Vzácného aru hyacintového.

Papoušci ara nad Janovem nad Nisou
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio