Vězni v Jablonci chodili do školy. Dostanou výuční listy

17. červen 2016

Celkem 22 odsouzených si dnes 17. června v jablonecké věznici Rýnovice převezmou výuční listy. Vzdělání získali po složení závěrečných zkoušek v oboru obráběč kovů. Většina z nich až doteď měla ukončené pouze základní vzdělání. Vyučeným vězňům se teď zvýšila šance uplatnit se v oboru nejen v rámci věznice, ale později i na svobodě.

Výuka a závěrečná zkouška pro vězně je podobná jako ta, kterou skládají učni na školách. Systém výuky je stejný, vězni se ale učí a mají praxi v jiných prostorech než běžní studenti.

Písemná, ústní a praktická zkouška, test znalostí

Zájemci o vzdělání museli složit písemnou zkoušku, během které měli narýsovat a okótovat výrobek, určit technické materiály, popsat závity nebo poznat a popsat nástroje. Také měli za úkol napsat technologický postup výrobku podle výkresu a museli absolvovat i test znalostí. Při praktické zkoušce pak vyráběli zadanou součástku. Skládali i ústní zkoušku, při které kromě odborných témat museli prokázat znalosti z obecného přehledu v oblasti zaměstnávání a ekonomiky.

Přes 20 let vzdělávání a 900 vězňů – studentů

Výuční listy v rýnovické věznici předávali poprvé v roce 1994. Celkem už se tam vyučilo přes devět stovek odsouzených. Vyučením vězni získají lepší pracovní zařazení v rámci věznice, mají větší šanci takové místo získat i u firem, které vězně zaměstnávají. Dosažené vzdělání ulehčí vězňům i přechod na svobodu.

V Libereckém kraji je řada zaměstnavatelů, kteří nabízejí práci ve strojírenských oborech. Úřad práce v nich teď má 190 volných míst.

autor: Eva Malá
Spustit audio