Vězni pomáhají s údržbou zeleně v České Lípě. Práce jim usnadňuje návrat do běžného života

15. srpen 2016

Česká Lípa začala využívat na údržbu zeleně odsouzené z nedaleké věznice ve Stráži pod Ralskem. Pětice odsouzených nastoupila na práci o uplynulém víkendu poprvé. Pracují pět hodin denně a pracovní aktivity jim pomáhají k budoucímu návratu do běžného života.

„Měli trochu problém zorientovat se, co je ušlechtilá rostlina a co ne. Brzy se do toho dostali a pochopili, teď už jim to nedělá žádný problém. Nemusím je ani příliš navádět, co mají dělat. Práce se ujali zodpovědně a dobře,“ říká Vojtěch Roztočil, který ve věznici ve Stráži pod Ralskem pracuje jako vychovatel ‒ terapeut.

Před několika lety už probíhala spolupráce mezi věznicí a městem Ćeská Lípa. „Je to tak dvanáct let. Tehdy naši odsouzení na sídlišti Špičák likvidovali nepotřebná pískoviště,“ doplňuje Dagmar Roztočilová vedoucí výkonu trestu.

Odsouzení při péči o městkou zeleň nemají žádný zvýšený dozor

„Této formy ,extramorálníchʻ aktivit, jak je nazýváme, se neúčastňují nebezpeční vězni. Vybíráme ty spolehlivější, u kterých rizika nejsou příliš vysoká. Doprovází je zaměstnanci, kteří s nimi běžně pracují a znají je. Velmi důležité je, že tím, že dělají něco užitečného, tak mají i aktivní podíl na naplňování účelu výkonu trestu. Pro výběr odsouzených hraje roli i délka trestu, stejně jako charakter trestné činnosti a zjištěná rizika.“

„Pro mě to znamená budoucnost. Až mě pustí, tak se tím mohu inspirovat. Protože už mám nějakou znalost, tak bych to mohl venku provozovat, jestli budu mít šanci se k tomu dostat. Máme z toho i radost, že můžeme pomoci lidem. Těší nás to všechny. Jsme rádi, že provozujeme tyto práce a jsme rádi i za to, že se dostaneme ven,“ říká David, jeden z pětice odsouzených, kteří se starají o městskou zeleň.

Vězni ze Stráže pod Ralskem pomáhají s údržbou zeleně v České Lípě

Dodává také, co tato práce naučila: „Je to lepší, než když jsem v minulosti páchal trestnou činnost. Teď mi to něco dalo do života a jsem za to rád.“ Podle Davida se tak naučí i pracovním návykům. „V minulosti jsem pracoval, ale netáhlo mě to k tomu. Teď mě to baví.“

Zatím odsouzení budou pracovat na českolipské městské zeleni tři víkendy. Jaká bude další spolupráce, o tom bude věznice s městem ještě jednat.

Spustit audio