Vepřová líčka na hřebíčku
Lákal ho východ, konkrétně Japonsko. Tamní kultura, architektura, příroda a také gastronomie. Nejen o Japonsku ale také například o české kuchyni si povídáme v dalších pondělních apetýtových receptech. Dozvíme se, jak vaří kuchař Oskar Klanert.
Na Vepřová líčka na hřebíčku potřebujeme (cca 4 porce):
- 800 g vepřová líčka
- 150 g cibule (šalotka)
- 50 g uzené slaniny
- 5 stroužků česneku
- 10-15 ks hřebíčku
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 200 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- trocha oleje
- bramborové pyré
Postup:
- Rozpálíme kastrol, dáme trochu oleje, orestujeme líčka, vyjmeme.
- Do výpeku dáme nahrubo nakrájenou cibulku i s kořenovou zeleninoou.
- Restujeme jen chvilku a hned přidáme slaninu, česnek a také hřebíček.
- Po chvilce vložíme zpět opečená líčka.
- Podlijeme vodou a dusíme doměkka, poté vyjmeme maso.
- Základ, který v hrnci zůstal z výpeku, propasírujeme přes sítko do dalšího hrnce, podlijeme ještě vodou, pokud je to husté, dochutíme solí.
- Můžeme i přisladit, když se nám to bude zdát kyselé po zelenině a protlaku.
- Vložíme zpět líčka, prohřejeme a servírujeme.
- Podáváme s bramborovým pyré, které připravíme tak, že uvařené brambory rozšťoucháme a mixujeme s máslem a se smetanou. Nakonec přidáme čerstvý zázvor.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.