Velká voda už na Českolipsku většinou opadla, lidé ji však musí z domů stále odčerpávat

7. červen 2013

Některé řeky na Českolipsku začátkem týdne stoupaly pozvolna ke třetímu stupni povodňové aktivity, Panenský potok v Pertolticích na Českolipsku byl první, který vystoupil z břehů a zaplavil obec. V neděli už lidé sledovali, jestli se jim voda z rozvodněného potoka dostane ze zahrad až do domů jako při povodních v roce 2010. V současnosti lidé v obci opravují způsobené škody, někteří stále nemají od vody v domech pokoj.

Panenský potok v Pertolticích na Českolipsku při svém letošním maximu vystoupal k hranici dvou metrů, což je dvacet centimetrů nad stupeň ohrožení. Zatopené domy jako v Pertolticích byli i ve Stružnici nebo Horní Polici, kde se slila Ploučnice s Valteřickým a Radečským potokem a Šporkou.

V současnosti na první pohled nic nenasvědčuje tomu, že v Pertolticích zaplavil Panenský potok minimálně půl obce a místy se hladina potoka přelila přes silnici.

Dnes tudy jezdí auta. Před několika dny obyvatelé Pertoltic sledovali každý centimetr hladiny a doufali, že jim voda ze zatopených zahrad nevstoupí do domů.

„Dopadlo to naštěstí dobře, voda byla jenom na zahradě a do domu se nám to nedostalo. Obavy jsme měli a celou noc jsme to hlídali,“ říká s úlevou místní obyvatel Jan Horáček.

Takové štěstí neměla rodina Františka Teplého. Ten sice u potoka nebydlí, přesto měl v domě plno vody a bahna. Při dlouhotrvajícím dešti se totiž odplavil kus stráně nad domem a do stavení se mu začala valit voda z polí a luk nad domem. „Jak to jde z kopců, tak to teče pod základy a stahuje se mi to do vodní jímky,“ líčí Teplý s tím, že voda neustále přibývá.

František Teplý celý den chodí od vodní jímky do sklepa s čerpadlem a snaží se vodu odčerpávat.

Čtěte také

„Protože stoupala hladina, tak stoupalo všechno nahoru a septikem mi to šlo do kotelny a vyplavilo kotelnu . Tam jsem stál s čerpadlem a čerpal jsem vodu, aby mi to nenateklo do kotle. Co pak s kotlem? Já nemám nějakých x peněz, abych si mohl koupit nový," vzpomíná na uplynulé dny František Teplý se slzami v očích.

Nyní bydlí venku pod pergolou. „Otec má jediný suchý pokoj, nemůžeme tam chrápat čtyři lidi,“ říká. V jediném suchém pokoji jsou také nastěhované zachráněné věci.

Podle Františka Teplého není možné v tuto chvíli vyčíslit škody způsobené velkou vodou. Protože je zedník, chystá se omítnout dům sám, i když je v invalidním důchodu s chromou rukou.

„Otlouct stěny, vzít míchačku, umíchat maltu, nechat vyschnout a nahazovat,“ plánuje František Teplý. Invalidní důchodce se teď musí spolehnout na pomoc rodiny i svého skoro osmdesátiletého otce.

Spustit audio