Velikonoce po staročesku můžete slavit na Vísecké rychtě a Dlaskově statku

31. březen 2018

Staročeské tradice, atmosféra jarního venkova, pletení pomlázek, malování kraslic nebo vystoupení folklórních souborů. Takové budou dnešní oslavy Velikonoc na Vísecké rychtě na Českolipsku a na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova.

Velikonoční svátky jara dnes 31. 3. od 10 do 16 hodin oslaví na Vísecké rychtě v Kravařích na Českolipsku. Program je určen hlavně rodinám s dětmi, ale i těm, kteří si chtějí užít atmosféru a tradice jarního venkova. Dopoledne vystoupí folklórní soubor z Jablonného v Podještědí společně s hudebníky ze Cvikova.

Za účasti obou souborů odpoledne ve 13:30 návštěvníci vynesou do Bobřího potoka smrtku, která symbolizuje zimu. Atmosféře Velikonoc budou odpovídat také rukodělné dílny, kde si zájemci mohou vyrobit kraslici, nebo uplést pomlázku. Nebudou chybět ani tradiční řemeslné výrobky ze dřeva, keramiky, nebo textilu.

Velikonoční veselí na Dlaskově statku

Pletení pomlázek, malované kraslice a tradiční sladké velikonoční pečivo. To vše dnes čeká na návštěvníky Dlaskova statku u Turnova. Muzeum Českého ráje tam jako každoročně představuje staročeské pojetí Velikonoc.

Všichni návštěvníci se můžou přidat k průvodu vedenému členy folklórního souboru Nisanka a utopit v Jizeře Smrt nebo-li Morenu.  Malou smrtku si také sami vyrobí v řemeslné dílně národopisné expozice Dlaskova statku. Chybět nebude ani staročeský jarmark a velikonoční lidové říkačky a písničky.

autoři: Lucie Fürstová , Tomáš Mařas
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka