Veletrh dětské knihy v Liberci nebude. Nejsou peníze

6. duben 2012

Už je to jisté. Veletrh dětské knihy, který v Liberci po devět let navštěvovaly tisícovky malých i velkých čtenářů, se letos konat nebude. Jeho organizátoři totiž nezískali dotaci od ministerstva kultury. A to přestože bývalý ministr kultury Jiří Besser přislíbil záštitu nad jubilejním ročníkem.

„Vážení přátelé dobrých dětských knih, s lítostí Vám musím oznámit, že přes veškerou snahu a mnohá jednání se nepodařilo zajistit financování 10. jubilejního ročníku Veletrhu dětské knihy v Liberci,“ oznamuje na webových stránkách organizátorka Dagmar Helšusová.

Veletrh dětské knihy se podle Helšusové neuskuteční proto, že ministryně kultury Alena Hanáková kvůli ekonomické situaci a nedostatečné informovanosti smetla žádost o příspěvek ze stolu. „Paní ministryně nám napsala dopis, že veletrh je zisková podnikatelská aktivita a že to oni nepodporují. Veletrh je přitom absolutně neziskový, správní rada není placená. Já celých deset let dělám všechny věci spojené s veletrhem zadarmo,“ tvrdí Helšusová.

I přesto fragmenty veletrhu v Liberci zůstanou. Ve čtvrtek 19. dubna budou na liberecké radnici slavnostně nominované knihy na ocenění Zlatá stuha. Autoři knih a ilustrátoři, kteří byli připraveni trávit čas s dětmi na veletrhu, za nimi pojedou přímo do škol. Účast přislíbila například cestovatelka Iva Březinová nebo básník Jiří Žáček. V Krajské vědecké knihovně proběhne i odborná konference k tématu Dobrá ilustrace - kouzelná vrátka ke knize.

I když se jubilejní desátý ročník veletrhu konat nebude, organizátoři doufají, že se jim ho povede uspořádat alespoň za rok.

autor: Eva Malá
Spustit audio