Veletrh cestovního ruchu v Jablonci nabízí turistické tipy i regionální speciality

22. březen 2013

V Jablonci nad Nisou pokračuje tradiční veletrh cestovního ruchu Euroregion Tour 2013. Dnes tam návštěvníci potkají například vévodu Albrechta z Valdštějna nebo zmrzlináře, který nabízí koprovou, čabajkovou, či dokonce slivovicovou zmrzlinu. V jabloneckém Eurocentru můžou zájemci během veletrhu také ochutnat regionální speciality od sýrů a klobás přes perníčky až po léčivé nápoje. A hlavně si mohou vybrat, kam vyrazit na výlet nebo na dovolenou.

Na pódiu se střídají řemeslníci, modelky v dobovém spodním prádle, cestovatelé a hudebníci, například jablonecký Jazz tet. Ředitelka Eurocentra Marta Procházková Českému rozhlasu prozradila, co všechno je na veletrhu k vidění.

„Celý areál je plný vystavovatelů, je jich přes stovku. Takže myslím, že každý návštěvník tam najde tipy, nejen na dovolenou, ale také na výlety. Velmi populární jsou různé mapy, tipy, a to nejen pro sportovce, ale také pro rodiny s dětmi,“ popsala.

Na Euroregion dorazil také vévoda Albrecht z Valdštějna. Rozhlasu pak prozradil, jak se mu líbí v moderním světě. „Tak na veletrhu je určitě příjemně, protože je tady krásně, mnoho lidí, je zde teplo, a ne jako venku, kde je sníh a psota,“ řekl.

Na veletrhu návštěvníci ale především najdou tipy na výlety i dovolené. Na své si přijdou také milovníci adrenalinu.

„Představuju tady tandemové létání. A tandemové lítání je princip letu ve dvou na tandemovém kluzáku. Můžete si nejen objednat, ale také koupit dárkový poukaz, který slouží zároveň jako letenka, a až bude hezké počasí, tak se my přihlásíme, a poletíme spolu. Jednoduchá věc,“ uvedl prodejce.

Kdo adrenalin nemiluje, může se inspirovat tradičními tipy. Ne veletrhu se prezentují všechny možné lokality.

„Celá republika a pak Německo a Polsko, to příhraničí, to, co je už dneska běžně dostupné. Polští vystavovatelé tam mají ještě partnery z Pobaltí, od moře, a Němci pak z vnitrozemí. Takže dá se říct, že je to taková ta bližší turistika, ale pochopitelně jsou tam i cestovní kanceláře, takže kdo zatouží po větších dálavách, taky si vybere,“ doplnila Marta Procházková.

Veletrh potrvá do soboty. Na jeho konci čeká návštěvníky příjemný kulturní zážitek.

„Vlastně celý veletrh Euroregion tour zakončí dvojkoncert kapel Mňága a Žďorp a Vypsaná fixa, kteří zahrají společně i každý zvlášť. A potom bude v klubu Na Rampě závěrečná party, rokenrolka,“ prozradil organizátor Martin Bauer.

autor: sas
Spustit audio