Vědecká show v centru Liberce! To jsou experimenty, kvízy i nanokolovrat

15. září 2016

Dny plné vědy s Českým rozhlasem Plus aktuálně hostí Liberec. V centru města – na náměstí Dr. Edvarda Beneše dnes (15. září) probíhá od 10 až do 17 hodin vědecká roadshow, při které si zájemci mohou vyzkoušet například nanokolovrat vědců z liberecké univerzity.

Před libereckou radnici je k vidění také 8. generace závodní formule, kterou vyvinul tým Fakulty strojní ČVUT v Praze. Rám z vysoko pevnostních ocelových trubek poprvé nahradili monokokem z uhlíkových vláken. Stejnou technologií jsou vyrobeny nosné struktury vozů F1.

Lidé si můžou vyzkoušet i takzvaný nanokolovrat, vyvinutý vědci z Technické univerzity, který vyrábí okem nezpozorovatelná nanovlákna tisíckrát tenčí než lidský vlas. Nechybí ani pouliční kvízy o ceny, experimenty iQLandia s kapalným dusíkem a ohněm.

Vědeckou roadshow připravuje Český rozhlas Plus ve spolupráci s vědeckými centry a projektem Noc vědců (30. září) ve čtyřech městech České republiky. Dalšími městy, kam roadshow zavítá, bude Brno (22. září) a Olomouc (29. září).

Formule studentů strojní fakulty ČVUT
Spustit audio