'Věčně druzí' volejbalisté Liberce chtějí zlomit prokletí. V cestě stojí Budějovice

16. duben 2015

V základní části extraligy prohrála Dukla Liberec jediný zápas. I play-off zatím Severočeši proplouvají bez jediné ztráty a v tuto chvíli jsou už jen těsně pod vrcholem. V repríze loňského finále teď vyzvou obhájce titulu z Českých Budějovic a chtějí po 12 letech získat titul.

„Jemná nervozita tu je, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout. Spíš se těšíme,“ usmívá se liberecký smečař Tomáš Kriško a odmítá, že bylo mužstvo před nejdůležitější fází sezony přehnaně nervózní.

Posledních šest finálových sériích ale Dukla nezvládla, a mezi fanoušky se v této souvislosti hovoří o jakémsi finálovém komplexu věčně druhého Liberce.

„Chceme to splnit fanouškům, kteří na to čekají už dost dlouho. Budeme hrát hlavně pro lidi a půjdeme do toho na krev. Musíme to zlomit,“ říká odhodlaně Lubomír Staněk, který s Duklou získal ligový titul už v roce 2001.

O 14 let později by rád do sbírky úspěchů přidal druhou mistrovskou medaili. Kvalitu tým rozhodně má. Liberečtí musí zvládnout náročnou sérii především psychicky a pustit z hlavy fakt, že finále dlouhodobě nezvládají.

„Je to činnost, na kterou nemá vliv nic jiného než hlava. Každý hráč se s tím musí poprat sám. Zažil jsem to na vlastní kůži a není jednoduché podat v důležitých momentech takový výkon. Od toho hráči trénují celý rok, aby to pak předvedli,“ upozorňuje trenér Michal Nekola.

Finálová série začne zítra v 18 hodin v hale Dukly Liberec prvním zápasem. Hned o den později je na programu, také pod Ještědem druhý duel, poté se série přesune do Českých Budějovic.

autoři: David Nyč , vman
Spustit audio