Ve výletním areálu v Pěnčíně jsou k vidění zvířata i historické žací stroje

22. červenec 2013

Vidět ovce, kozy, býky, prasata i drůbež na jednom místě je možné v Pěnčíně na Jablonecku. A to není vše. Výletní areál je takový mikrosvět, takzvaně vše v jednom. Návštěvníci tu můžou strávit celý den. Kromě farmy je tam i muzeum, sklárna nebo výtvarná dílna. Vláčkem, který z areálu vyjíždí v pravidelných intervalech, se výletníci podívají i do blízkého okolí.

Výletní areál v Pěnčíně láká především za poznáním. Děti si zblízka můžou prohlédnout kozy, ovce, ale i další zvířata.

V kravíně jsou býci, v ohrádce osel nebo slepice. Volně si tu vykračují kachny i s kachňaty. Chovají tu také jeden zvláštní druh kachen, které jako jediné likvidují obtížné slimáky.

Výletníci tu můžou strávit celý den, a to především proto, že tu je i sýrárna, sklárna nebo muzeum. V muzeu jsou vystavené především historické kombajny, žací stroje nebo i hnojník, který dříve vyvážel močůvku a hnůj na pole. Je tu i stroj, pomocí kterého se dříve navlékaly korále.

Také do sklárny můžou návštěvníci nahlédnout. Projdou mačkárnou, kde se ručně z tyčí mačkají korále, šitlovnou nebo brusírnou, kde už můžou vidět hotový skleněný korálek. Ve výtvarné dílně pak z nich děti vyrábí pro své maminky náramky nebo náhrdelníky.

V Pěnčíně si mohou děti užít i přímý kontakt se zvířaty

Návštěvu výletního areálu v Pěnčíně je možné zakončit výletem. Vláček zájemce vyveze k nedaleké rozhledně Černá Studnice nebo do Kittelova muzea. Legenda praví, že místní léčitel Josef Kittel spolupracoval s ďáblem.

autor: Eva Malá
Spustit audio