Ve věznici ve Stráži pod Ralskem je nedostatek dozorců a strážných

9. únor 2016

Osm strážných a osm dozorců chybí věznici ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Důvodem odchodu zaměstnanců jsou většinou finance. Noví uchazeči často neprojdou náročným přijímacím řízením.

Pro zařízení chybějící zaměstnanci zatím nepředstavují personální nouzi, ale promítá se při plánování směn dozorců. „Pokud někdo vypadne třeba kvůli pracovní neschopnosti, je problém nahradit ho, protože náhrada není a musí to být na úkor někoho jiného,“ říká Libor Plavec, inspektor dozorčí služby ve strážské věznici. „Služby jsou sestavené přesně na počet lidí, a protože není nikdo navíc, ale naopak je podstav, tak je to velmi problematické,“ dodává.

Hlavním důvodem, proč odchází zaměstnanci věznice, jsou finance. „Okolo máme několik velkých firem a podniků, které nabízí lepší finanční ohodnocení a benefity pro své zaměstnance,“ vysvětluje Martina Krutinová, mluvčí vězeňského zařízení a dodává: „Věznice ale také nabízí například třicet dnů dovolené v kalendářním roce, nástupní příjem příslušníka je devatenáct tisíc osm set čtyřicet korun.“

V loňském roce se o práci ve věznici ve Stráži pod Ralskem ucházelo přes 140 zájemců, podmínky ale splnilo pouze 36 lidí, nakonec věznice přijala jen 14 uchazečů. Zájemci totiž často neprojdou fyzickými testy nebo psychotesty.

Spustit audio