Ve Velkých Hamrech mají světový unikát. První železniční zastávku bez kolejí

9. červen 2019

U Minimuzea na Hamrskách ve Velkých Hamrech otevřeli vlakovou zastávku, ke které nevedou žádné koleje. Přijel k ní dokonce i vlak. Recesistická akce byla součástí oslav šestého výročí Muzea a Majáku Járy Cimrmana v nedalekých Příchovicích.

Minimuzeum je totiž odloučenou expozicí příchovického Muzea Cimrmanovy doby. Sbírka minimuzea je umístěna ve stodole manželů Pohlových na Hamrskách, které jsou částí Velkých Hamrů. Vystavena je tam spousta předmětů běžně užívaných na začátku 20. století, třeba stále funkční mlátička na obilí. Teď tam mají nově i železniční zastávku. Na její slavnostní otevření přijel i vlak, a to přes to, že na Hamrsky nevedou žádné koleje.

„Prvotní byl vlak. My jsme ho měli k dispiozici a bylo nám líto ho někde zlikvidovat. Bylo na něm spoustu práce, protože i naši známí se podíleli na výrobě těch vagónků. A pak nás napadlo udělat tady tu zastávku, a protože je pracné sem natahovat koleje, tak jsme si řekli, že bez kolejí to bude určitě lepší,“ popsal vznik recesistické zastávky majitel minimuzea Dobroslav Pohl.

Slavnosti odkazu fiktivního génia Járy Cimrmana jsou na Jablonecku už tradicí. Oslavy českého velikána se každoročně konají v Tanvaldě nebo v příchovickém areálu U Čápa. Už po čtrnácté se tuto neděli pojede také Spanilá jízda na cyklostezce Járy Cimrmana. Peleton na historických bicyklech a v dobových kostýmech vyrazí kolem deváté ráno z Návarova a pojede do Zlaté OIlešnice. Celodenní program, včetně vystoupení Divadla Járy Cimrmana, je připraven u kostela svatého Františka z Assisi na Šumburku v Tanvaldě.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.