Ve Varnsdorfu soutěžili nevidomí se svými psy. Tmu mohli zkusit i vidící lidé

7. květen 2017

U městské knihovny ve Varnsdorfu soutěžili v sobotu zrakově postižení z celé republiky se svými psy. Ti museli ukázat svou poslušnost a provést své majitele po půlkilometrové trase městem. Soutěž pořádal nevidomý Roman Vaněk spolu se Sdružením přátel vodicích psů. Pomáhal přitom i Český rozhlas, který byl mediálním partnerem akce.

Odložit bílou hůl, vzít jen svého vodicího psa a vydat se spolu s rozhodčím na půl kilometrovou cestu neznámým městem. To byla hlavní soutěžní disciplína sobotního závodu nevidomých a jejich psů ve Varnsdorfu. Závodu se zúčastnilo třináct lidí se zrakovým postižením z celé republiky. Všichni z nich museli mít na očích neprůsvitné klapky.

„Někteří mají menší zbytky zraku, někteří jsou úplně nevidomí, aby to bylo opravdu férové pro všechny, tak se používají tyto klapky,“ vysvětlil rozhodčí závodu Daniel Tůma. Ten hodnotil výkony vodicích psů. Ti museli předvést, jak dobře se o své majitele dokážou postarat. Například jak rychle je upozorní na přechod pro chodce, zvýšený okraj chodníku, schody nebo jakoukoliv změnu terénu. Zkrátka jak dobře je umí provést cizím prostředím.

Soutěžilo 13 nevidomých a slabozrakých z celé republiky


Body v soutěži mohli získat i v druhé disciplíně, kterou byla psí poslušnost. Tedy jak psí pomocníci reagují na povely svých pánů. Soutěž vyhrála Blanka Slabochová z Prahy se svým černým labradorem Nerem, na druhém místě Milan Melichar se psem Vitouškem a třetí skončil Stanislav Poloprudský se svým psím kamarádem Jimmym.

Soutěž nevidomých a jejich vodicích psů ve Varnsdorfu


Organizátoři připravili i speciální program pro vidící návštěvníky, kteří tak mohli vyzkoušet jaké to je být nevidomý. „Je tam labyrint. Před ním dostanete na oči klapky a do ruky bílou hůl. Poslepu musíte projít tím labyrintem. Můžete si i vyzkoušet rozpoznat hmatem mince, nebo si vyzkoušet různé kompenzační pomůcky, které používají nevidomí,“ popsal pořadatel akce Roman Vaněk z Varnsdorfu.

Pořadatel závodů nevidomý Roman Vaněk


Ten před několika lety přišel kvůli těžké cukrovce o zrak. Velmi těžko tu situaci nesl. Pomohli mu ale v v liberecké organizaci pro pomoc slabozrakým Tyfloservis. Tam ho naučili používat bílou hůl a zařídili mu vodicího psa. Roman Vaněk se pak s ním stal mistrem republiky na oficiálních závodech ve výkonu vodicích psů. Soutěž pak pro své stejně postižené známé i neznámé uspořádal Roman poprvé vloni, letos pak podruhé.

Kromě závodění si nevidomí užili také bohatý doprovodný program. Byli na výletě, navštívili tamní čokoládovnu nebo bazén. Návštěvníkům se věnoval i nevidomí masér, zpívala nevidomá Blanka Janečková a silně slabozraká Stanislava Krajčíková pokřtila svou knihu.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio