Ve sv. Archandělu Michaelu ve Smržovce se o Noci kostelů poprvé rozzářily křišťálové lustry

2. červen 2012

Noc z prvního na druhého června ve Smržovce na Jablonecku přinesla mimořádnou událost. V tamním kostele sv. Archanděla Michaela se poprvé rozsvítily tři nové křišťálové lustry.

První rozsvícení lustrů si nenechalo ujít několik desítek lidí.

Byl mezi nimi i litoměřický biskup Jan Baxant, aby požehnal přítomným i všem třem novým lustrům vyrobeným v Kamenickém Šenově. „Do Smržovky jsem se velice těšil, protože tu žijí moc příjemní lidé,“ okomentoval biskup Baxant svou návštěvu.

Svatostánek je nejstarší stavební památkou Smržovky. V roce 1967 vyhořel a od té doby se hlemýždím tempem pracuje na jeho rekonstrukci. Přírůstek v podobě křišťálového osvětlení je proto dalším významným krokem v obnově kostela.

„Letos tomu bude pětačtyřicet let, co kostel vyhořel, a proto sem chceme symbolicky vrátit světlo,“ uvedl starosta Smržovky Marek Hotovec.

„Šla jsem tenkrát z práce, když právě padala kopule,“ vzpomíná na požár dvaasedmdesátiletá smržovská rodačka Doris Haslingerová, která se na rozsvícení lustrů také přišla podívat.

Kouzelnou atmosféru ve sv. Archandělu Michaelovi dotvářela hudební vystoupení. Svůj hudební um předvedlo například klarinetové trio a kvarteto ze Základní umělecké školy z Jablonce nad Nisou, soubor Jablonecká Píšťalka nebo třeba hudebník Petr Kopejska.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio