Ve strážské věznici volí dvě třetiny odsouzených. Někteří hlasovali poprvé až za mřížemi

26. říjen 2013

Soudní místnost v areálu věznice ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku se na dva dny stala volební místností. Vězni se museli k účasti přihlásit předem. Nakonec jich bude volit více než 440, což jsou dvě třetiny odsouzených, kteří si ve strážské věznici odpykávají trest.

„Támhle dozadu do poslední budovy," ukazuje mluvčí věznice Martina Krutinová směr, kudy odsouzení ve věznici ve Stráži pod Ralskem chodí k volbám do Poslanecké sněmovny.

Volí se v soudní místnosti, která je skoro na konci areálu věznice.

„Odsouzení u sebe nemají osobní doklady. Když přijdou do věznice, tak je odevzdají a jsou uloženy v trezoru na správním oddělení věznice," vysvětluje mluvčí, proč se dotyční odsouzení hledají v kartotéce na správním oddělení, když jdou volit.

„Když se odsouzený zahlásí jménem, tak pracovnice vyhledá obálku s dokladem a druhá pracovnice ho předloží volební komisi. Komise už si kontroluje ty doklady, může to být i cestovní pas," dodává Krutinová.

A jaký je rozdíl sedět u volební komise „venku“ a ve vězení? „Ve věznici je to rozhodně hektičtější. Musíme dávat samozřejmě pozor na průkazy totožnosti a seznamy jak venku, tak ve věznici. Ale tím, že tady vězně přivádějí jednoho po druhém, tak jsme ve střehu daleko delší dobu nežli u voleb venku, kde se ti lidé střídají s pauzami a máme chvíli na odpočinutí. Tady ne," popisuje Jana Mužíková, členka okrskové volební komise.

Čtěte také

Štěpán je ve vězení už dva roky. Mimo zdi věznice nikdy nevolil.

„Já jsem neměl čas nebo jsem to nějak nevnímal, tu politickou situaci a tak kolem. Až teď jsem se o to začal zajímat. Asi mám tady, ve vězení, větší čas a více zamyšlení nad tím, co se tady děje kolem a co je podle mého názoru potřeba změnit," říká Štěpán.

I tady, uvnitř věznice, mají odsouzení možnost volit po oba dva dny. Jen s tím rozdílem, že na to mají zhruba tři hodiny denně.

Spustit audio