Ve Stráži pod Ralskem by mohla vyrůst největší paroplynová elektrárna v Česku

15. listopad 2011

Stráž pod Ralskem je v Česku známá jako místo, kde se těžil uran a kde je po těžbě zdevastované prostředí. Ralsko je také místem, kde vyrostly dvě obrovské solární elektrárny. Stráž se možná proslaví ještě díky dalšímu gigantu - největší paroplynové elektrárně v Česku.

Zastupitelstvo města totiž dalo velké výrobně energie předběžný souhlas. Lidé ve Stráži se rozdělili na dva tábory - jedni elektrárnu radikálně odmítají, druzí by ji uvítali jako možného budoucího zaměstnavatele.

Zatím se ale lidé nemusejí ani příliš obávat, ani se těšit na nová pracovní místa. Stavba elektrárny je totiž zatím podle starostky města Věry Reslové nejistá.

„Zastupitelstvo udělilo souhlas, ale jde o předběžný souhlas. Až budou známy některé další podrobnosti, tak se můžeme bavit dál. Je to takový začátek spolupráce, ale od té doby, co jsme projednávali - 29. června, nás nikdo nezastavil.“ říká Věra Reslová.

Nicméně společnost BV Energy novinářům v minulých dnech potvrdila, že stavět paroplynový gigant hodlá. A pokud se investor skutečně rozhodně ve Stráži stavět, může očekávat podporu vedení města.

Jak totiž říká starostka Věra Reslová, elektrárna za humny se sice nelíbí nikomu, ale svítit chceme doma všichni.

autor: sas
Spustit audio