60 let ukrýval rozbitou barokní sochu. Tu se teď podařilo opravit a vrátit do Stebna na její místo

6. říjen 2019 09:00

Ve Stebně u Podbořan na Lounsku zachránili barokní sochu Ježíše Krista. V roce 1959 ji rozbili vandalové. Její trosky potom odvezl a schoval František Jelínek, jeden z místních obyvatel.

Právě František Jelínek se před dvěma roky ozval tehdy nově vzniklému Okrašlovacímu spolku Stebno. Jeho členové nechali sochu zrestaurovat a památka se tak po desítkách let mohla vrátit na svoje místo.

„Byla rozmlácená na kusy – bylo to 22 velkých dílů, které se mi podařilo sebrat a odvézt. Byl jsem právě z vojny na dovolené – bylo mi 22 let,“ vzpomíná 82letý František Jelínek a dodává: „Mám radost, že to takhle dopadlo, protože je to barokní socha, která má velkou historickou cenu, a to nejen křesťanskou. Je to umělecké dílo.“

Takhle vypadaly trosky sochy po útoku vandalů. František Jelínek je měl několik desítek let schované doma v bednách

Sochu se podařilo zachránit i díky úsilí členů Okrašlovacího spolku Stebno, kteří se obrátili na odbornou restaurátorskou firmu v Kozojedech.

„Sochu jsme v srpnu vrátili na její místo. Když se na ni podíváte, tak nepoznáte, co je originální a co je dodělávané,“ chválí si předseda spolku Tomáš Ratiborský.

Spolek, který vznikl před 2 roky, má sice jen 7 členů, ale jak říká jeho předseda, plní svou funkci. „Oslovujeme všechny obyvatele obce. Kdo chce, ten pak přijde a vždycky velmi ochotně pomůže. Za to jsem rád, to je pak ta občanská společnost,“ dodává Ratiborský.

Záchranou barokní sochy aktivity tedy okrašlovacího spolku ve Stebně zdaleka nekončí. Za dobu své existence se díky němu podařilo obnovit v okolí památky za zhruba 250 tisíc korun.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související