Ve Smržovce na Jablonecku začíná slet bubeníků

18. říjen 2011

Šest bubeníků a jeden kytarista se sejdou 18. října na jednom pódiu ve Smržovce na Jablonecku. Začíná tam 10. ročník tradičního Sletu bubeníků.

Bubeníci celou akci tradičně zahájí odpoledním koncertem pro postižené děti. Pódium, na kterém se každý rok rozezní až dvě tuny nástrojů už je nachystané na večerní vystoupení a právě handicapované děti se spontánně k razantnímu rytmu vždy přidávají, když bubeníci obcházejí sálem.

Tentokrát hlavní organizátor setkání Pavel Fajt pozval ke společnému projektu Tomáše Reindla, který kromě běžných bicích hraje i na arabské bubny a indická tabla. Uslyšíme i Ephraima Goldina, který je expertem a africké rytmy, speciální bicí sestavu Miloše Vacíka, který využívá hlavně latinsko-americkou rytmiku.

Na Slet bubeníků se vrací i Američan Kenny Grohowski a chybět na pódiu nebudou ani Pavel Koudelka s Pavlem Fajtem. Podle něj ale o nástroje zase tolik nejde.

Bubeníci se musí sladit do jednoho vystoupení a proto je podle Pavla Fajta důležité, aby si lidsky rozuměli. Na pódiu je to pak celé z velké části improvizace.

Slet bubeníků je stále populárnější - během deseti let jeho trvání na něj jezdí čím dál víc lidí. I tentokrát má šanci unikátní koncert zažít také publikum v dalších městech. Koncert v rámci desátého sletu Bubeníků začíná v úterý 18. října ve 20 hodin v Parkhotelu v Smržovce na Jablonecku. Akce skončí 26. října v Novém Boru.

autor: leš
Spustit audio