Ve skiareálu Ještěd se staví. V zimě tam může najít práci až 150 lidí

5. září 2018

Investice za zhruba 22 milionů korun chystá pro blížící se zimní sezonu lyžařský areál na libereckém Ještědu. Středisko má od minulé zimy v dlouhodobém pronájmu od města společnost Tatry Mountain Resorts, která se zavázala areál zmodernizovat.

Hlavní letošní novinkou na Ještědu by mělo být nové zázemí pod sjezdovkou Skalka.

„Návštěvník tam nalezne veškeré potřebné služby. Zakoupí zde skipas, půjčí si zde lyže v nově zbudované půjčovně, zarezervuje si svou lekci v nově zbudované škole,“ popsal chystané zázemí pod sjezdovkou Skalka ředitel ski areálu na Ještědu Jakub Hanuš.

Stavba nové nové budovy za zhruba dvanáct milionů korun začala minulý týden. Hotovo by měla být těsně před startem zimní sezony, zhruba v prvních prosincových týdnech. Dalšími změnami, které nové vedení areálu chystá, mají například opravené bufety nebo nové turnikety a odbavovací systém lyžařů.

„Nový odbavovací systém pracuje i na bázi face recognition, to znamená v přeneseném slova smyslu rozpoznávání obličeje. Smyslem toho zařízení je, abychom ochránili neoprávněné zneužití již zakoupeného skipasu,“ doplnil ředitel skiareálu.

Společnost Tatry Mountain resorts slovenského miliardáře Igora Rattaje získala pro město prodělečné středisko do pronájmu s tím, že do něj v průběhu příštích let investuje až 700 milionů korun. Vybudovat by chtěla i novou sjezdovku a ty stávající rozšířit. To ale letošní sezonu zatím v plánu není. Potřebná povolení totiž podle Hanuše zatím středisko nezískalo.

„Je to zkrátka proces, který nejde úředně, administrativně urychlit. Samozřejmě je to klíčová věc, na které pracujeme na příští rok,“ vysvětlil Jakub Hanuš.

V tom letošním chce areál v zimě zaměstnat 120 až 150 lidí. Sezónní pracovníky pro obsluhu lanovek a vleků nebo restaurací začne hledat během října.

„Víme, že situace na trhu práce nám v tom úplně nepřeje, ale nejsme v tom sami. Chystáme i balíček benefitů a ty podmínky chceme nabídnout takové, abychom opravdu zabezpečili dostatečný personál,“ dodal ředitel skiareálu na Ještědu. S nabídkou sezónní práce se chce vedení střediska zaměřit například na studenty liberecké Technické univerzity.

autoři: Michal Jemelka , mib
Spustit audio