Ve Frýdlantu ochutnávali chléb upečený v replice historické pece

6. květen 2012

Stejně voňavý a zdravý chléb, jaký jedli lidé před pěti sty lety, mohli ochutnat návštěvníci Frýdlantu na Liberecku. Archeologové tam totiž na dvorku takzvaného Špitálku postavili repliku staré chlebové pece - přesně takové, jejíž pozůstatky našli při svém průzkumu. Dobroty z pece byly k ochutnání už v neděli, ale budou i při dalších zvláštních příležitostech, jakými jsou například slavnosti města nebo jarmarky.

Stavba napodobeniny pět set let staré pece, to je spíš takové matlání a uplácávání hlíny. Pět lidí tu pracuje a nad nimi stojí mistr pecař Bohumír Dragoun, který vysvětluje, že pec se staví z úplně obyčejné hlíny: "Když odděláme drn, potom odstraníme poddrní a to co je pod tím, je ideální hmota, z které se nechá pracovat. Hmota musí mít trochu jílové složky, přidáváme trochu slámy nebo sena."

Od kotníků až po uši je od lepkavé hlíny zapatlané i dvě dívenky, které poctivě tvarují koule a snaží se je připevnit na místo určené: "Beru hlínu se senem a dávám jí různě sem a taky sem, že jsem špinavá? Pračka to vypere." Zatímco práce na peci finišují, o pár kroků vedle se potí pan Karel, který se snaží obilná zrna v ručním kamenném mlýně přeměnit na mouku: "Kámen je těžkej, aby rozdrtil ty zrna."

Velmi podobně chléb připravovaly i hospodyňky v 16. století. Bohumír Dragoun dodává, že pec se zažehne při každé vhodné příležitosti. Takže každý, kdo bude mít chuť upéct si chléb z vlastně umleté mouky, může si zajet do místního, takzvaného, Špitálku.

autor: Eva Malá
Spustit audio