Včelařství je v Česku stále populární koníček a získává si příznivce i mezi mladými lidmi

16. říjen 2017

Česko je včelařskou velmocí - amatérských včelařů jsou u nás stovky, možná tisíce. Včelařství si získává popularitu také mezi mladými lidmi v severních Čechách. Znalosti dříve předávané z generace na generaci je nyní možné získat i ve škole v Nasavrkách u Havlíčkova Brodu. Tam se vzdělává i Bořivoj Pavlata, nadšený ovocnář a včelař ze Zásady na Jablonecku.

„Jsem studentem včelařství. Jde o nástavbové studium na tři roky, učební obor včelař. V prvním ročníku už jsou otevřeny tři třídy, takže z dálkařů je o toto velký zájem," říká Bořivoj Pavlata, včelař a ovocnář ze Zásady na Jablonecku , který se stejně jako ostatní včelaři pomalu chystá na nástup jarní sezony.

„Studium předcházelo nadšení pro včely. Šel jsem cestou, kdy jsem koupil nemovitost se zahradou, na které stál včelín. Byla to jen dřevěná bouda bez veškerého vybavení, které jsem musel dokoupit,"říká včelař pan Pavlata.

Včelaři jsou často zároveň i sadaři. Toto spojení je logické a funguje jako spojené nádoby. Říká se, že každý správný včelař by měl být i sadař, neboť role včel je při opylování je v podstatě nezastupitelná.

Vzrůstající zájem o včelařství zejména u mladší generace přisuzuje pan Pavlata zejména potřebě určitého návratu k přírodě.

autor: David Hamr
Spustit audio