Včelaři na Českolipsku si stěžují na počasí, medu kvůli němu bude méně

5. srpen 2014

Mírná zima a teplé jaro slibovaly skvělou včelařskou sezónu, příznivý začátek roku ale vzal za své. Rozmary počasí zkomplikovaly život například včelařům na Českolipsku. Medu nebude tolik, kolik se předpokládalo, a cena půjde pravděpodobně nahoru.

„Medobraní v letošním roce nebylo příliš dobré. Teplá, poměrně krátká zima, příznivé jaro, prudký jarní rozvoj, včelstva byla v síle. První květová snůška byla velice příznivá, ale už více než dva měsíce jsme bez snůšky," rekapituluje včelař Jan Kocourek.

Za to, že další snůšky už tak kvalitní jako ta první nebyly, podle něj zcela nepochybně může počasí.

„Přišly pozdní jarní mrazy, spousta kvetoucích stromů pomrzla a už nekvetla. Potom ta dlouhotrvající sucha. Teď už včely nacházejí květy jen zřídka, na vydatnou snůšku to nestačí. Teď musíme čekat na snůšku medovicovou, tedy z lesa. Situace tady na Českolipsku je všude stejná," dodává Kocourek.

S koncem prázdnin pro včelaře končí i medobraní. Potvrzuje to i Jan Kocourek.

„V současné době má většina včelařů po sezoně, už začínají krmit a snůšku už v letošním roce neočekávají," říká.

I med se dá ale pančovat. Slouží k tomu ovocné sirupy. „To jsou pak tekuté medy, které ani po roce neztuhnou," upozorňuje včelař a vysvětluje, že kvalita medu se pozná podle toho, že po čase zkrystalizuje. „To je ta kvalita, víme, že med je přírodní a že je to skutečně med.“

Za nedostatek medu letos může suché léto s poměrně častými výkyvy počasí, kdy se na pár dní rapidně ochladilo. Kvůli tomu může cena medu přesáhnout 150 korun.

Spustit audio