Vavruškovou ambicí je připravit mladé liberecké fotbalisty pro působení v první lize

18. listopad 2014

Juniorský výběr Slovanu hrává své zápasy za poněkud komornější atmosféry než liberecký A-tým, domácím prostředím pro něho není stadion U Nisy, nýbrž stadion městský a o dost nižší je také věkový průměr jeho kádru. Logicky, juniorka Slovanu Liberec je výběr těch, kteří mají postupně doplňovat hlavní tým, a v tuhle chvíli proto prokazovat fotbalový růst.

„My máme ambice vychovávat hráče. Tady vůbec nejde o výsledky, tady jde o to, abychom vyprodukovali hráče a dokázali je zkvalitnit. Letos je to výsledkově trochu slabší, ale je třeba si uvědomit, že loni z juniorky odešlo devět hráčů, navíc většina z nich je v A-týmu, někteří jsou na hostování ve druhé lize,“ vysvětluje trenér týmu David Vavruška.

Důležitější než atakování předních příček v juniorské lize je proto pokud možno co nejvyšší počet hráčů, kteří v budoucnu obléknou dres prvoligového mužstva. „Hráči, jako jsou Egert, Soungole, Pokorný, Frimmel nebo Dydowicz, to jsou všechno hráči, kteří nám dneska samozřejmě chybějí. My jsme je na jednu stranu posunuli správně, na druhou stranu si myslím, že jsme tu juniorku rychle rozebrali, dali jsme pryč devět hráčů a možná jsme byli rychlejší, než jsme měli být,“ má pro aktuálně až 11. příčku vysvětlení David Vavruška.

Ale jak sám říká, s ligovým postavením si hlavu příliš neláme. Trápí ho spíše krize libereckého áčka - při špatných výsledcích a umístění jen těsně nad sestupovou hranou se mladíkům nebude do sestavy kouče Slováka prokousávat příliš snadno.

„Je to přesně naopak, protože pokud by se áčku dařilo, tak by byl mnohem větší prostor tyhle kluky vyzkoušet nebo postupně zapracovat. Ale to, že zažívají smolné období, je pro nás velká nevýhoda. Ve chvíli, kdy se nedaří bodovat, se mladý hráč zapracovává velmi těžko,“ dodává trenér juniorky a ještě v závěru loňské sezony také hlavního týmu Slovanu Liberec David Vavruška.

autor: David Nyč
Spustit audio