Vánoční strom se v neděli rozsvítí v Liberci, Semilech nebo Harrachově

2. prosinec 2012

Vánoční stromy se na náměstích měst Libereckého kraje v neděli rozzáří v plné kráse. Slavnostní chvíle si připravili města Liberec, Jablonec nad Nisou, Turnov, Semily nebo Harrachov. Připravené jsou i doprovodné akce.

V krajském městě v Liberci oslava první adventní neděle začne už krátce po 16:00 hodině. Tradičně na schodech radnice vystoupí dva dětské pěvecké sbory - Lesněnky a Ještěd a sopranistka Iveta Hejduková. Po rozsvícení vánočního stromu na závěr vystoupí sdružení VOREL s programem Orloj. Také v Jablonci nad Nisou zazpívají pěvecké sbory.

A pouze v neděli bude pod stromem umístěná Vánoční poštovní schránka. Návštěvníci se také můžou těšit na průvod dětí z domu dětí a mládeže Vikýř oblečených v kostýmech Barborky, Lucie nebo Mikuláše, anděla a čerta. V Semilech se hlavně děti zabaví pásmem pohádek a výrobou vánočních dekorací. V Harrachově se zase budou zpívat vánoční koledy, pít vánoční svařák a ochutnávat vánoční cukroví.

Vánoce na statku se například už od soboty konají v Ekocentru Oldřichov v Hájích. Děti i dospělí se tu seznamují i s netradičními zvyky a dozví se i leccos o tradicích nebo o pověstech, které se k vánocům váží. Jsou tam také řemeslníci se svými výrobky, přírodními mýdly, textilními hračkami a perníčky. V Raspenavě je zase pro malé i velké připravená čertovská show. Je tu připravená řada soutěží a zábavy. Nebude tam chybět ani čert, anděl a Mikuláš. Děti si ve výtvarné dílničce můžou vyrobit vánoční ozdoby.

Mezi nejnavštěvovanější vánoční trhy patří ty na zámku Sychrov, které se konají i v neděli. Zájemci můžou vyrazit i na zámek Lipý na Českolipsku. Trhy na vodním hradě se zaměřily na řemeslo - keramiku, košíky, kovářství, paličkování nebo pletení. V jedné komnatě hradu si navíc zájemci mohou upéct perníčky na historické peci.

Turnov uspořádá trhy od 7. do 9. prosince na náměstí Českého ráje. Prodávat se tam bude vánoční a rukodělné zboží a nebude chybět ani prodej vánočních stromků. Také hrad Grabštejn se v sobotu 8. prosince pořádá jarmark. Nejde ale v pravém slova smyslu o trhy, ale o dílny s vánoční tematikou. Návštěvníci nebudou ochuzeni ani o ukázky starého kovářského nebo tesařského řemesla.

autor: Eva Malá
Spustit audio