Vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze bude i letos z Liberecka

4. listopad 2019 11:47

Smrk ze soukromé zahrady v Semilech organizátoři trhů vybrali z tipů, které do soutěže každoročně zasílá veřejnost. Zhruba 24metrový strom vyhovoval podmínkám jako jediný.

Firma Taiko letos obdržela od veřejnosti 42 tipů na vánoční strom, nejvíc za devět let, kdy soutěž pořádá. Jediný strom ale splnil požadovaná kritéria.
„Je to krásný smrk, který rostl do výšky v zahradě bez omezení, takže má krásné větve a je rovnoměrný. Majitelka se však obává jeho výšky v případě silného větru, protože kolem něj je zástavba domů. Právě proto se rozhodla ho nechat pokácet a věnovat návštěvníkům vánočních trhů v Praze,“ uvedl provozní ředitel společnosti Taiko Petr Hozák.
Dendrologové již podle organizátorů vánočních trhů na Staroměstském náměstí provedli předběžnou prohlídku stromu a potvrdili, že je zdravý. Pokud nebude dodatečně zjištěn žádný problém, strom se pokácí 24. listopadu. Přesné místo a čas Taiko oznámí později.
I v loňském roce tvořil dominantu pražských vánočních trhů strom z Liberecka, byl to 55 let starý smrk z Rynoltic. Strom se na Staroměstském náměstí poprvé rozsvítí v sobotu 30. listopadu.

zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související