Vánoce plné pohody si neužívají všichni, někteří musí do práce i o svátcích

26. prosinec 2013

Štědrý večer většina lidí trávila doma se svou rodinou. Pro některé se ale datum 24.12. nepojí s kaprem a koledami, je pro ně dnem pracovním. Některé profese nedovolují odpočinek ani o svátečním dni a večeru.

„Když se něco semele, tak musím odjet třeba i od vánoční večeře, kde mám šestiletého syna,“ říká Martin, který pracuje v médiích. A události nepočkají, proto slouží Martin skoro každý rok i na Vánoce.

Liberečtí hasiči mají vánoční služby předem naplánované. Vánoce na požární stanici jim často ale nijak zvlášť nevadí, potvrzuje Jiří Pytlík.

„Večer si tady pak sedneme a dáme si taky takovou štědrovečerní večeři, když to jde, když není žádný výjezd,“ popisuje hasič.

Směny během vánočních svátků si hasiči snaží pravidelně střídat.

„Děti už máme v podstatě všichni, takže se snažíme nějakým způsobem prostřídat. U mě třeba, já mám dvě děti, si Štědrý den uděláme o den dřív a děti jsou šťastnější, že mají o den dřív dárky,“ dodává Jiří Pytlík.

Jsou ale i lidé, kteří na Vánoce slouží rádi. Buď mladí, svobodní, nebo naopak starší lidé s odrostlými dětmi. Ti se pak v práci o sváteční služby umějí i pohádat, bývají totiž dobře finančně ohodnocené.

„Je pravda, že někteří by rádi sloužili, ale já zastávám názor, že na svátky by lidé měli být především doma s rodinou,“ říká ředitel městské policie v Jablonci nad Nisou Luboš Reisner.

„Rozdělí se to tak, aby se nehádali a ve směnách sloužili rovnoměrně, tak aby nikdo nebrečel že buď nemá příplatky, nebo že nemůže být doma,“ vysvětluje.

autoři: sas , Anna Maňourová
Spustit audio