Vandal v Jablonci nad Nisou zničil desítky stromů. Prolil je kyselinou

12. srpen 2013

Musí to být psychicky nemocný člověk, blázen. Tak mluví lidé v Jablonci nad Nisou o vandalovi, který už zničil desítky stromů. Navrtal do nich díry a ty pak zalil chemickým roztokem. Stromy hynou, stále jich přibývá, hlavně u přehrady, ale i jinde, třeba na zahradě jedné mateřské školy. A po vandalovi zatím není ani stopy.

„Tady na všech těch kmínkách je několik děr, policie to měřila, vycházelo jim, že jsou v průměru 8 až 12 centimetrů hluboké. Takže tady to označené oranžově znamená, že se to bude kácet,“ ukazuje v parku za přehradou Mšeno, nedaleko tamní sauny, díry v uhynulých stromech paní Štěpánka Gaislerová. Má na starosti veřejnou zeleň v Jablonci.

„Že některé stromy odcházejí, to jsme si všimli už v loňském roce, ale nenapadlo nás, že jsou záměrně poškozené. Až letos na jaře, když jsme našli další dvě skupiny stromů, všimli jsme si, že tam jsou mechanicky navrtané otvory a že jsou stromy chemicky poškozené. Buď úplně uschly, nebo to olistění je tak malé, že strom odumírá a bude muset být pokácen,“ popisuje.

Paní Gaislerová a její kolegové nejsou zdaleka jediní, komu dělá neznámý vandal starosti. Obyvatelé Jablonce jsou jeho řáděním povětšinou zděšení a otrávení.

„Tohle se se stromy dělat nemá, co bych si mohl o tom jiného myslet, to musí být nějaký blázen. To máte to samé, jako když někdo hází otrávený salámy psům, nějaký cvok,“ zlobí se jeden z místních.

„Tohle mi připadá naprosto nehorázné, nechápu, proč to ten člověk dělá, jaký má záměr, může ublížit i nevinným lidem. Já bych ho teda okamžitě našla a potrestala, protože tohle je nelidské absolutně,“ dodává další obyvatelka.

I radnice a policie by samozřejmě vandala ráda chytila a potrestala, tak snadné to ale není. Nikdo nemá žádné stopy. Stromů jsou tisíce, jsou tedy neuhlídatelné. A k pachateli nevede zatím ani žádný vysvětlitelný motiv. A co bude vlastně s parkem, kde teď stojí poničené seschlé stromy?

„Budeme se samozřejmě snažit ty stromy nahradit, protože se budou muset všechny vykácet. Budeme se snažit získat na to dotaci, pokud se to nepodaří, tak alespoň z rozpočtu města se budeme snažit udělat novou výsadbu, byť postupně,“ říká Štěpánka Gaislerová.

Škody odhadl znalec na 400 tisíc korun. Ekologické jsou nevyčíslitelné. Vandalovi hrozí několik let za mřížemi. Pokud si lidé všimnou kdekoliv v parku nebo jinde v Jablonci někoho podezřelého, kdo se pohybuje kolem stromů, ať neváhají zavolat na policii, prosí jablonečtí strážnici.

autor: sas
Spustit audio