V Železném Brodě na Jablonecku pokácejí obrovský buk v Panské zahradě

8. duben 2011

Mohutný buk v Panské zahradě v Železném Brodě má před sebou poslední chvíle života. I když na to nevypadá, je hodně poškozený a specializovaná firma ho v pátek dopoledne pokácí. Obrovský strom, který je dominantou celého okolí ,musí pryč, protože je v havarijním stavu.

Buk stojí v Panské zahradě, kde je dětské hřiště - chodí sem dopoledne mateřská školka, odpoledne rodiče s dětmi a večer tu posedává mládež. Nikdo z nich až do tohoto týdne netušil, že jim každou chvíli může spadnout některá z mohutných větví na hlavu.

Radnice si nechala vypracovat odborný posudek od arboristy Tomáše Guta, který je mimochodem i trojnásobný mistrem ČR ve stromolezectví a verdikt zní - záchrana nemá smysl. Strom má narušené kořeny, prasklý kmen a musí se pokácet.

Kácení bude náročné - musí se dělat pomalu a ze shora. Nejdřív půjdou dolů hlavní větve a až pak samotný kmen. V zahradě jsou totiž i další stromy a také dětské prolézačky, takže se to bude muset dělat dost přesně. Během dopoledne ale má být všechno hotové a buk, který tu pamatuje ještě barona Liebiga bude pryč.

autor: leš
Spustit audio