V zámeckých komnatách na Sychrově se zabydlel král a dvě princezny s pohádkou Sůl nad zlato

25. říjen 2015

Byl jednou jeden král a ten si říkal Já První. Chtěl odevzdat vládu té z dcer, která ho má nejraději. Tak začíná klasická česká pohádka Sůl nad zlato. V komnatách zámku Sychrov na Liberecku jí dětem hrají průvodci v kostýmech. Oproti původní verzi příběh přizpůsobili prostorům i kraji. Král má dvě dcery, fintivou Jelenu a skromnou Marušku. Sůl nechá vysypat do řeky Mohelky a vyměnit za zlato jí chce v sousedním království, na Hrubém Rohozci.

Dětem se ztvárnění pohádky Sůl nad zlato líbí. Kouzlo kostýmovaných pohádek je v tom, že děti mohou na herce okamžitě reagovat.

Pohádka začíná v šatně fintivé princezny Jeleny pod zámeckými schody. „Mám všeho strašně málo,“ stěžuje si princezna. „Nemám skoro žádné šperky, ani šaty.“

Děti jí radí, které šaty se ke kterým šperkům hodí. Pak pokračují dál zámeckými chodbami a potkávají druhou z princezen, Marušku. „Právě běžím z kuchyně, a teď ještě musím běžet pomáhat do zahrady,“ říká.

Na pohádku se přišla podívat také paní Kateřina Arnoldová se svou šestiletou dcerou Barborkou. „Pohádka byla hezká. Sůl je nad zlato,“ pochvaluje si Barborka a její maminka dodává, že je na sychrovské pohádce poprvé: „Je to úžasné. Užily si to děti a užili jsme si to i my, dospělí.“

Pohádka má klasický průběh. Král vybírá z princezen královnu. Maruška mu řekne, že ho má ráda jako sůl. Králi se odpověď nelíbí a tak jí vyhodí ze zámku. Velmi brzy zjistí, že bez soli se nedá žít. Prostě, že sůl je nad zlato. A tak pohádka končí správným rozhodnutím krále a královskou svatbou.

Sůl nad zlato ale není poslední pohádka, kterou si tu průvodci zahráli. Už v polovině listopadu malé návštěvníky čeká na Sychrově pohádka s Čertův švagr.

autor: Eva Malá
Spustit audio