V Zákupech přivařili kvůli zlodějům kanálové mříže. Údržba je ale složitější

23. září 2013

Města a obce na severu Čech se krádežím kanálových poklopů brání nejrůznějšími způsoby. Kravaře na Českolipsku zveřejňují jména údajných zlodějů na internetových stránkách obce, Teplice vyměnily litinové mříže za plastové. Zákupy na Českolipsku zvolily neobvyklý způsob ochrany před zloději.

„My jsme tomu například malinko zamezili tím, že jsme všechny kanály přivařili, aby nám je někdo neukradl. Stávalo se nám to taky, věděli jsme, kdo to dělá, a nemůžeme na něj, nic,“ zlobí se starosta Zákup Radek Lípa ze Starostů pro Liberecký kraj (SLK), podle kterého je pak ale komplikovanější údržba kanálů.

„Když k něčemu dojde, musíme to odvařit, odříznout a vykopnout. Je to dražší a časově náročnější. Kdyby se stala nějaká havárie, tak se hned ten poklop nevyndá.“

Jiří Hladký z Technických služeb města Zákup je jedním z těch, kteří se o kanály starají.

„Dekl toho kanálu přivaříme k rámu, co je zabetonovaný do silnice nebo chodníku. Je to na dvou místech, aby se nedal odpáčit.“

Jestli se někdo i po přivaření pokoušel kryt kanálu odnést, není podle Jiřího Hladkého poznat. V Zákupech už zloději odnesli několik desítek litinových mříží.

„Musíme si vzít centrálu, odříznout to a znovu svařit. Je to problematičtější,“ říká Jiří Hladký k údržbě kanálů, kterou dělají jednou, dvakrát za rok.

Litinové za plastové

Kanály jsou přivařené na všech komunikacích města. Podle Jiřího Hladkého jich je zhruba sto. Ani různé druhy kanálových mříží, které jsou po městě, nebrání praxi, kterou Zákupy zavedly. Přivařují se všechny poklopy bez rozdílu. Že takové opatření plní svůj účel, potvrdil i strážník zákupské městské policie Jan Dvořák.

„Byly to krádeže a dost kanálů se nám ztrácelo. Přestalo to po tom, co technické služby přišly k tomu, že poklopy kanálů přivařily. Od té doby krádeže poklopů ustaly.“

Zatím zůstávají Zákupy u zavedené praxe. Do budoucna však uvažují nahradit litinové kanálové mříže za plastové.

Spustit audio