V ulicích Jablonce zahájili výstavu starých fotografií města nad Nisou

10. květen 2016

Do Jablonce nad Nisou se vrátilo 19. století. V ulicích je možné vidět na fotografiích lidi v dobovém oblečení, někdejší podobu centra města i tehdejší životní styl. Výstava s názvem Zmizelý Jablonec v ulicích je součástí letošních oslav 150. výročí povýšení Jablonce na město.

Před více než sto lety se v Jablonci mluvilo česky i německy a město vypadalo na některých místech úplně jinak. Malé ukázky ze života někdejších Jablonečanů si připravili na zahájení výstavy Zmizelý Jablonec v ulicích místní studenti.

„Je to úplně něco jiného, setkat se s fotografií přímo ve městě, kde byla před 170 lety pořízena, a porovnat ji se současností,“ říká ředitel pořádající galerie My, Jan Strnad.

Radnice pořádá výstavu při příležitosti letošních oslav 150. výročí povýšení Jablonce na město.

Tuhle dobu už nikdo z nás nepamatuje. Podle primátora Jablonce Petra Beitla (ODS) proto není na škodu se chvíli zastavit a třeba při pochůzce po nákupech nebo úřadech se přesunout z 21. století do toho devatenáctého.

Zavřít oči a představit si, jak to tehdy vypadalo

„Fotografie a panely jsou vystavené v místech, která odpovídají jejich tématům. Člověk tak s trochou představivosti může zavřít oči a představit si, jak to bylo před těmi 100 nebo 150 lety. Je to jedna z věcí, které by trošku mohly oživit život ve městě,“ myslí si primátor.

Výstavu v ulicích doplňuje rozsáhlejší část historických materiálů v galerii MY.

Výstava Zmizelý Jablonec v ulicích
autoři: sas , dab
Spustit audio