V turnovské nemocnici dávají lidem kloubní náhrady udělané na míru

2. duben 2014

V Panochově nemocnici v Turnově na Semilsku začali dělat unikátní operace. Pacientům tam dávají umělé kolenní klouby udělané na míru. Nejmoderněji vyrobené náhrady, které turnovská nemocnice objednává v Americe, usnadňují práci lékařům a především ušetří hodně bolesti a dnů rekonvalescence pacientům.

Primář ortopedie doktor Dalibor Ďurďa ukazuje kloubní náhrady udělané na míru. Na bílém tvrzeném plastovém odlitku kolenního kloubu je vyražené jméno operatéra a pacienta, pro kterého je implantát určený - aby nedošlo k záměně.

„Zkušenosti s tím mají zatím v Pardubicích nebo v Kroměříži a my jsme jednou z pěti nejproduktivnějších ortopedií, které tyto operace provádějí.“

Kolenní náhrady na míru vyrábí americká firma v Belgii. Když je nemocnice objedná, do 20 dnů kloub pacientovi přijde a je možné ho voperovat. Výrobě plastového kloubu předchází několik vyšetření a pak přesná práce v laboratoři.

„Zhotovuje se to pomocí magnetické rezonance nebo computerové tomografie, takzvaného cétéčka, takže pacientovi se udělá snímek celé nohy a podle toho se pak udělá ten odlitek, je to jeho takový jedinečný vzor,“ vysvětluje Ďurďa.

Implantáty na míru mají velké výhody jak pro lékaře - operatéry, tak pro samotné pacienty. Operace je rychlejší - což je pro pacienty vždycky lepší - znamená to menší rizika.

„Pro toho člověka to je lepší v tom, že je kratší doba operace, čili menší krevní ztráty, ale hlavně je výhodou perfektní vyvážení kolene.“

A další výhodou je to, že kolenní kloub na míru zatím plně hradí pojišťovna.

autor: sas
Spustit audio