V sobotu se v Tanvaldu uskuteční pietní akt za zastřeleného romského mladíka

5. leden 2012

Policie se připravuje na sobotní pietní akt v Tanvaldu na Jablonecku. Smuteční průvod tam na poslední cestu vyprovodí romského mladíka, který byl zastřelen na Nový rok. Policie i starosta Tanvaldu věří, že sobotní akt proběhne v klidu.

V poklidnou akci doufají také místní lidé. Napětí ve městě totiž po novoročním násilném činu zesílilo. V Tanvaldu se velmi emotivně diskutuje o problematice soužití minority s majoritou. To je ale tak trochu paradoxní, respektive neoprávněné. Lenka Bradáčová z krajského státní zastupitelství totiž upozorňuje, že nešťastná událost, ke které na Nový rok v Tanvaldu došlo, rozhodně neměla rasový podtext. „Na základě důkazů, které máme v současné době k dispozici můžeme vyloučit že konflikt, ke kterému došlo byl motivován rasově...“ říká Lenka Bradáčová.

Lidé by ale už rádi znali řešení celého případu. Chtěli by vědět, kdo je vinen, kdo nevinen, proč se střílelo, proč musel romský mladík zemřít. Často se lidé ptají také na to, jak je možné, že střelec z nedělního rána je na svobodě, nebyl obviněn.

Proč, to vysvětluje Lenka Bradáčová: „Skutek, tak jak o něm víme a máme o něm důkazy, může naplňovat některé znaky vylučující protiprávnost, v tomto případě mluvíme o nutné obraně, pak je třeba takovýto skutek vždy rozkrýt, abychom mohli říci, zda bude někdo v té věci obviněn či nikoli a nemohu vyloučit obvinění ani z jedné, ani z druhé strany. Skutečně trestní řád mluví o tom, že zahájit trestní stíhání můžeme až ve chvíli, kdy máme objektivní skutečnosti o tom, kdo je pachatelem trestného činu a o jaký trestný čin se jedná. A to v této chvíli by byla pouhá spekulace.“

Smuteční akt by měl proběhnout v klidu. Potvrdila to rodina zastřeleného i sdružení Roma Tanvald. Policie se i přesto připravuje na možné problémy. Především je podle zástupce ředitele kriminální policie Libereckého kraje Ondřeje Musila potřeba zajistit veřejný pořádek a také dopravní obslužnost během smutečního průvodu městem. A je nutné počítat i s možnými násilnostmi.

Zatím sice policie nemá žádné konkrétní signály, že by měli dorazit v sobotu do Tanvaldu například extremisté, ale do soboty se může podle Ondřeje Musila situace změnit.

V poklidný průběh pietního aktu doufá mimo jiné také starosta Tanvaldu Petr Polák, i když připouští, že atmosféra je v posledních dnech ve městě velmi napjatá a lidé, ať už z majority nebo minority, prožívají velké emoce.

autor: sas
Spustit audio