V severočeských městech přibývá hřišť a parků s vybavením na posilování a sport venku

9. září 2015

Skupina sportovních nadšenců už dlouho v České Lípě postrádá venkovní hřiště, na kterém by se dalo pod širým nebem posilovat jen vahou vlastního těla. Na českolipském stadionu proto od podzimu přibude sestava pro venkovní posilování.

„Je to sport, který se dá cvičit kdekoliv a může ho cvičit kdokoliv. Dá cvičit kdekoliv i ve městě, třeba u lampy, nebo na lavičce,“ popisuje kalisteniku, neboli posilování vlastní vahou, jeden z jejích propagátorů, Marek Tomišek.

Společně se svým kamarádem Davidem Popprem pak u lavičky předvádí například kliky, které cvičí opřený rukama o její opěradlo. Díky takovému cvičení Marek zhubl. Před dvěma roky měl sto kilogramů a sundal skoro třicet kilo. Dnes má osmdesát, díky svalové hmotě.

„Možností takového cvičení na speciálním hřišti ve městě chybí. Něco málo je na stadionu, ale je to jen základ.“

Marek s Davidem patří ke skupině nadšenců, která přišla s iniciativou, aby ve městě vzniklo venkovní hřiště pro možnost posilování vlastní vahou. Vedení města není proti a tak nechá takové hřiště postavit na městském stadionu. V místě kde má stát jsou už nějakou dobu jen žebřiny a hrazda.

Jediná možnost venkovního posilování na stadionu v České Lípě

„Bude to ucelené. Budou tu držáky na zavěšení kruhů, dál tam bude žebřiny, bradla, hrazdy i tyč na cvičení pole dance. To je cvičení přitahováním na svislé tyči. Budou tu i dvě lavice na posilování břicha,“ upřesňuje budoucí podobu hřiště investiční technik města Martin Ezr.

Místostarosta České Lípy Juraj Raninec z ODS dodává, že ve městě to nebude jediné volně přístupné hřiště: „Máme tu areál Lokomotivky, který mohou lidé využívat. Snažíme se, abychom vytvořily podmínky pro volný čas. Je to i prevence kriminality. Diskgolfové hřiště na sídlišti Sever se rozjíždí.“

„V létě jsme otevřeli minigolfové hřiště na koupališti v Dubici,“ doplňuje vedoucí odboru rozvoje majetku a investic Jolana Nebřenská.

Nové hřiště by mělo být hotové do poloviny listopadu a sportovní nadšenci by na něm mohli cvičit celoročně.

Spustit audio