V Semilech se už po páté utkali ve vaření krkonošského kysela
Ke Krkonošům patří stejně neodmyslitelně jako sníh nebo Krakonoš - řeč je o kyselu - klasické české polévce.
Voda, houby, chlebový kvásek, vejce, brambory, kmín a sůl. Tak málo stačí k výrobě krkonošského kysela, které je naprosto tradiční českou polévkou. A přece od každé hospodyňky a od každého kuchaře chutná jinak.
V Semilech se rozhodli odhalit to nejlepší ze všech, a tak uspořádali Mistrovství ve vaření kysela. Letos už popáté.
Své vzorky předalo pořadatelům celkem 23 lidí. Mnozí z nich jsou matadoři v kuchyni - babičky, dědečkové a kuchaři z horských chalup.
![Krkonošské kyselo | foto: Šárka Škapiková Krkonošské kyselo](https://vltava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles//public/images/03521388.jpeg?itok=kOLLJGLa)
První vzorek mi podává soutěžící stylově v převleku Trautenberka. Akce je oblíbená a daří se jí, jen se zatím nesplnil sen o profesionální porotě.
„Zatím se nám nedaří dostat do poroty nějakého slavného profesionálního kuchaře,“ posteskla si spoluzakladatelka Mistrovství ve vaření kysela Iveta Mečířová, „Snad se nám to podaří napřesrok.“
Letos došlo k paradoxní situaci - putovní pohár pro vítěze musel jeho držitel Lubor Moravec předat sám sobě, protože vyhrál už podruhé. Tajemství kysela prý žádné nemá. Jen roky praxe.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Policie navrhla obžalovat opilé policisty kvůli útoku na dívky v baru. Stíhá nově i člena přivolané hlídky
-
Opilí mladí bourají kvůli rychlosti, staří se nevěnují řízení. Pod vlivem je každá čtrnáctá nehoda
-
Albert neuspěl se zrušením webu, který kritizuje chov kuřat. ‚V právních krocích pokračujeme,‘ říká firma
-
Šance na další polární záře: jak nebeské divadlo vzniká a proč nemusí být vždy zelené