V Semilech oprášili dobrovolní hasiči zašlou slávu parních stříkaček

16. červen 2013

Do Semil se po pěti letech sjely historické hasičské parní stroje. Podívat se na ně přišly stovky lidí. Z celé České republiky jich do podkrkonošského města přicestovalo 10. Některé byly například až z Otrokovic, Vítkovic, Klatov, Netolic nebo ze Svojanova. Dvě parničky byly taženy staršími traktůrky, ostatní pěkně postaru přepravovali tažní koně.

„Je to oslava, která by měla pokračovat každým rokem,“ říká předseda dobrovolných hasičů v Semilech Marek Vrtilka. Na návrhu, aby měla tradice vyšší periodicitu, se prý shodli všichni přítomní.

Semilský sbor disponuje tří cylindrovou, dosud fungující parní stříkačkou z roku 1904. Tehdejší pořizovací hodnota byla 6 tisíc zlatých.

Likvidace požárů spočívala dříve ne pouze v samotném hašení ohně, ale spíše v ochraně okolních nemovitostí. Historické parní stříkačky v době své slávy také sloužily k odčerpávání zátopových lagun. Výkon čerpání mají kolem přibližně 300 litrů za minutu.

Nevýhodou parních stříkaček však bylo, že potřebovaly rybník nebo potok a pak také uhlí a dřevo. Na páru, která poháněla mechanismus stříkačky, se muselo počkat až 12 minut.

„Než se připřáhly koně a než se dojelo na místo, tak už byla vyvinuta pára a parní stříkačka mohla fungovat,“ vysvětluje Petr Hudský ze Svojanova na Svitavsku, jak práce musela naplánovat.

autoři: Eva Malá , Marína Dvořáková
Spustit audio