V Rýnovicích chybí chodníky, místní vodí děti do školky po silnicích

6. květen 2013

Každodenní cesta do školy a do mateřinky je v Rýnovicích o život, stěžují si obyvatelé okrajové části Jablonce nad Nisou. Chybějí tam totiž chodníky, a tak musejí chodit dospělí i děti po rušných silnicích vedoucích do průmyslové zóny.

„Tohle všechno my si tady vysekáváme, abychom měli kde chodit. A pokaždé, když vedeme ráno děti do školky, tak je to o život, jak já říkám,“ vypráví paní Jiřina Kohoutková.

Z okna přitom ukazuje na roštím zarostlou a rušnou silnici Československé armády, kde chybí chodník.

„A oni nejsou schopní tady těch 200 nebo 250 metrů chodníku postavit. 60 let mi bude a nevím, že by se tady v Rýnovicích kdy co postavilo,“ pokračuje s tím, že si na situaci stěžuje už od roku 2007.

Také Jana Mašindová, ředitelka rýnovické základní školy, ví své o tom, jak chodníky na okraji Jablonce chybí.

„Já jsem starousedlík a do školy v Rýnovicích jsem chodila také, takže to vnímám už dlouho. Řekla bych, že velký problém je hlavně zvýšená doprava,“ říká.

„Chápu, že jsou problémy s pozemky, že se musí dodržet nějaká vzdálenost a podobně, ale myslím si, že na frekventovaných silnicích by chodník měl být, hlavně tam, kde třeba chodí děti ze zastávky do školy, aby se k nám dostaly bezpečnou cestou,“ doplňuje.

Po stavbě chodníků volají především rodiče, kteří vodí svoje děti do Rýnovické mateřinky.

Radnice nekoná

Paní Kohoutková naznačila, že úředníci a politici dlouho slibují pomoc, ale zatím se nic dlouhé roky nedělo.

„Protože ta silnice je krajská, tak jsme uzavřeli smlouvu s Libereckým krajem o řešení situace, máme zpracovanou dokumentaci, takže tento závazek Jablonec jako město splnilo,“ popisuje náměstek jabloneckého primátora Petr Vobořil ze sdružení Domov nad Nisou.

„V tuto chvíli čekáme na zahájení stavby silnice Libereckým krajem a chodníky a další stavby se začnou stavět potom,“ slibuje.

Chodník by se měl v Rýnovicích prý začít stavět příští rok, až skončí rekonstrukce silnice. Paní Kohoutková už ale slibům do budoucna nevěří, podle ní je všem na radnici a na kraji chodník pro Rýnovické doslova ukradený.

„Já jsem říkala, já bych chtěla vidět, kdyby oni tam bydleli, tak každej má určitě udělanej chodník kolem svýho baráku a všechno,“ uzavírá Jiřina Kohoutková.

autoři: sas , Tomáš S. Šťástka
Spustit audio