V Ralsku lidé stále nacházejí munici po sovětských vojácích

9. srpen 2018

V bývalém vojenském prostoru Ralsko lidé stále nacházejí starou vojenskou munici. Podle policejních statistik jde o desítky případů ročně.

Podle policejních záznamů nahlásili lidé od začátku roku do 6. srpna 35 kusů munice. Za minulé tři roky bylo nejvíc nálezů v roce 2016, celkově 78. Před třemi lety lidé našli v Ralsku 57 kusů munice. Jde převážně o výzbroj po sovětské armádě, která prostor opustila v roce 1991.

Munice z bývalého vojenského újezdu tvoří zhruba tři čtvrtiny veškeré nalezené munice celém v Libereckém kraji. Nálezy často hlásí na policii amatérští hledači, kteří bývalý vojenský prostor pročesávají.

Podle webu Vojenských lesů a statků, které na části bývalého vojenského újezdu hospodaří v lesích, tam stále odstraňuje munici z lesů pyrotechnická skupina této organizace. Pokud nemá jiné úkoly jinde v republice, tak je tam. Munice se většinou likviduje v trhací jámě v Židlově přímo v Ralsku.

Pyrotechnici ukládají starou munici do trhací jámy

Liberecký kraj část vojenského újezdu převzal od státu už v roce 2007. Postupně strhává tamní zchátralé budovy, letos má v plánu zdemolovat například starou kotelnu, sklad na uhlí nebo například letní kino. V plánu jsou taky terénní úpravy, zatravnění a případně i zalesnění pozemků.

„V současné době spolupracujeme s řadou odborníků, s Technickou univerzitou, tak aby nám předložili koncepci, která by měla být v září letošního roku. A ta by měla ukázat další vývoj a směr v rámci tohoto území,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová z hnutí ANO.

autor: jch
Spustit audio

Související