V Prysku chtějí vybudovat skalní divadlo v bývalém lomu. Premiéru bude mít Maryša

10. říjen 2016

Prysk na Českolipsku si postaví vlastní divadlo. Otevřít ho má představení Maryša bratří Mrštíků v podání tamního divadelního spolku. Jednu z rolí si zahraje i starosta. Divadlo ale nebude žádná zděná budova s pohodlnými křesly. Bude v přírodě a diváci v něm budou sedět na dřevěných lavicích.

ohňům. Chtěli bychom tu udělat skalní divadlo,“ říká Jan Sviták, nezávislý starosta Prysku.

Místo připomínající rokli má na délku podle odhadu starosty padesát metrů, na šířku pak dvacet. „Pískovcové stěny mohou být vysoké tak patnáct až dvacet metrů, v zadní části by mělo být podium, vpravo zázemí pro diváky, tady a na těch vyvýšených místech pak lavice,“ popisuje starosta.

Silueta obličeje ve skále – logo budoucího divadla

V jedné skalní stěně je k vidění silueta obličeje vytvořeného přírodou. Nebude ho dopracovávat, ale využije ho pro logo divadla. „Akustika je tu výborná. Vše se tu bude odrážet, ten zvuk se ponese,“ říká Jana Vostřelová, ředitelka školy v Prysku a doplňuje: „Preškavský divadelní spolek, který vznikl z hecu, má už veřejná vystoupení mimo obec. Spolek potřebuje zázemí.“ Škola s divadelníky i spolupracuje.

Místo pro skalní divadlo před zemními úpravami

V zadní části amfiteátru by mělo zřejmě už v zimních měsících vzniknout zastřešené podium, stejně tak jednoduché lavice k sezení a zázemí pro občerstvení. „Předpokládáme, že na jaře bychom zde sehnali první představení,“ upozorňuje starosta Jan Sviták, který je sám členem divadelního spolku. „Nejen hraje, ale také píše k těm divadelním představením scénáře,“ říká na adresu starosty Vostřelová.

Premiéra ve skalním divadle? Klasika – Maryša

Autorské divadelní představení se ale na otevření skalního divadla nepřipravuje. „Pokusíme se o klasické dílo a jeho vlastní úpravu. Bude to Maryša. Původně jsme mysleli, že bychom ji zparodovali, pak, když jsem ten text čet, a četl jsem ho dlouhou a rozebíral, tak jsme zjistili, že to zkusíme úplně na vážno,“ dodává Jan Sviták.

Skalní divadlo v Prysku otevře představení Maryši tamního divadelního spolku v květnu příštího roku.

Spustit audio