V případu nelegálně vyplácených odměn rozhodne liberecký soud v červnu

28. květen 2014

Okresní soud v Liberci dnes projednával případ nelegálně vyplácených odměn krajským politikům z ČSSD v minulém volebním období. Obžalovaných je celkem 11 lidí, včetně bývalého hejtmana Stanislava Eichlera. U soudu dnes zazněly výpovědi posledních svědků i závěrečné řeči. Rozsudek bude vynesen 19. června.

Obžalovaní, kteří zasedli v dozorčích radách českolipské nemocnice a společnosti LK, podle obžaloby pobírali odměny, i když jako uvolnění členové krajského zastupitelstva nárok na odměnu za práci v orgánech krajských společností neměli.

Podle obžaloby nesou vinu nejen ti, kdo odměny pobírali, ale vinni jsou i zbývající členové krajské rady, kteří smlouvy schválili, a lidé z vedení společnosti Silnice LK, kteří s nimi sepsali smlouvy.

Původně hrozilo, že dva bývalí radní dostanou až osmiletý trest. Ti, kdo pobírání odměn schválili, až pětiletý trest. Dnes ale státní žalobkyně navrhla jen podmíněné tresty.

Bývalí radní za ČSSD Zdeněk Bursa a Pavel Petráček by tedy podle ní měli dostat podmínku 2,5 až 3 roky. Bývalý radní a jejich stranický kolega Martin Sepp rok a ostatní obvinění podmínku 6 až 8 měsíců.

Obhájci požadují zproštění viny

Všichni obhájci trvají na zproštění viny. Podle závěrečných řečí obhájců Stanislav Eichler, Jaroslav Podzimek ani Vít Příkazský neschvalovali smlouvu o odměnách s úmyslem někoho obohatit.

Předložená smlouva byla schválená a právně v pořádku a používá se dodnes. To dnes také potvrdil jeden ze svědků, právník libereckého Krajského úřadu. Materiál byl tak podle obhájce správný, jen byl špatně použitý.

Pavel Novák nebo Pavel Petráček odměny pobírali, v plném rozsahu je vrátili. Pavel Petráček podle obhájce jako jediný dokládal čestná prohlášení, kde vykazoval výši odměn. Celkem společnostem vrátil 250 tisíc korun.

Zdeněk Bursa odměny nevrátil a k případu nevypovídal. Jaroslav Podzimek se ohradil proti tvrzení žalobkyně. Obvinění je podle něj nehorázné. Stejně tak Radek Cikl se cítí být nevinný.

autor: Eva Malá
Spustit audio