V Novém Boru zahájil advent čertovský kovář a přílet andělů z kostelní věže

30. listopad 2013

O tomto víkendu se rozsvěcují vánoční stromky a vítá advent na řadě míst v republice. Někde s tím už začali včera. V Doksech na Českolipsku pekli perníčky a nechyběl ani řemeslný jarmark pro ty, kteří shánějí dárek pod vánoční stromeček. Slavilo se i ve městě skla, v Novém Boru na Českolipsku.

„Chodím každý rok a nenechám si ujít toho létajícího anděla. To je ozdobou těchto slavností," říkal jeden z návštěvníků.

Letící anděl je zřejmě jedním z největších lákadel. Dalším důvodem byl třeba čertovský kovář. Zima mu rozhodně nebyla.

„Je mi hrozné vedro. Je mi vedro jako blázen, protože jsem navlečený jako opravdový pekelník," odfukoval kovář v čertovském. I děti si mohly zkusit něco ukout, ale jak kovář prozradil, rodiče měli většinou strach.

„Děti tady občas kujou, ale většinou se rodiče bojí, že si propálí bundy," vysvětlil kovář.

Andělé, kteří každý rok slétají z kostelní věže na náměstí po laně, se poctivě připravovali na svůj výstup. Vše bylo pečlivě připravené.

„Dáme si signály, rozsvítí se na nás světlo a pak se pomalu sneseme na náměstí. Jsme tři a musí to být sehrané, ta parta jak nahoře, tak dole. Pak anděl letí, rozhazuje třpytky a hlásá to štěstí s těmi třpytkami a lidé jsou nadšení," popisuje událost jeden z trojice nebeských stvoření.

Z kolika metrů se od zvonu spouštějí, si netroufají odhadnout. Přesto to není jen pár metrů.

Čtěte také

Andělé jsou připoutáni karabinami na horolezeckých lanech a nejdůležitější je horolezecký sedák. Spouštěním andělů byly okouzleny nevíce děti.

„Už několikátý rok nám poslové nebes přinášejí světlo, které pak rozzáří celé město," řekla za organizátory Ilona Rejholcová. S anděly se skutečně rozsvítilo i celé náměstí.

Do Vánoc se pak mají obyvatelé Nového Boru na co těšit. „Čekají nás čtyři adventní koncerty v kostele," lákala Ilona Rejholcová.

Letící anděl

Nakonec se na náměstí sešlo více než 1000 lidí, aby společně přivítali advent.

Vítání adventu a slavnostní rozsvícení vánočního stromu dnes proběhne také v České Lípě a zítra v Liberci nebo Vratislavicích nad Nisou.

autoři: Marína Dvořáková , Tomáš Mařas
Spustit audio