V Novém Boru v neděli diskutovali Romové

13. listopad 2011

Česko-romské sdružení v Novém boru požaduje demisi starosty Nového Boru Jaromíra Dvořáka, a místostarosty Cvikova Jaroslava Švehly. To v neděli zaznělo na shromáždění sdružení. Dále chce do rukou prezidenta a premiéra České republiky poslat rezoluci, která upozorňuje na postavení a situaci Romů ve společnosti po útocích na Severu Čech.

Česko-romské sdružení kritizovalo práci agentury pro sociální začleňování i krajských koordinátorů národnostních menšin. Žádají založení výboru pro národnostní í menšiny, který by měl fungovat v rámci celé republiky.

Spokojeni nejsou ani s prací úřadů radnic. Nejvíce jim vadí vystupování novoborského starosty Jaroslava Dvořáka a cvikovského místostarosty Jaroslava Švehly a požadují jejich demisi.

Na jednání Česko-romského sdružení se sešlo několik desítek Romů nejen z Nového Boru, ale i z Varnsdorfu, Sokolova nebo Šluknova. V rezoluci, kterou chtějí poslat prezidentovi i premiérovi, upozorňují na zhoršující se situaci na severu Čech. Asi 85 procent jejich lidí je podle nich bez práce a asi 70 procent žije v holobytech.

autor: Eva Malá
Spustit audio