V Novém Boru opravují koryto potoka poničeného povodní

14. září 2016

Koryto Šporky v Novém Boru na Českolipsku bude mít nové opěrné zdi i vybagrované dno. Povodí Ohře pracuje na opravě opevnění obou břehů, které poničila povodeň v roce 2010. Zrekonstruovaný půlkilometrový úsek má udržet vodu v korytě i při zvýšeném průtoku.

„Opevnění se po povodních v roce 2010 uvádějí do původního stavu, nebo se jejich konstrukce trochu mění,“ upřesňuje mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský a dodává: „Úpravy, které na Šporce probíhají, nemají zabezpečit zlepšení protipovodňové situace ve městě. Jedná se hlavně o to, aby zpátky zpevnila opevnění, která tam jsou a aby mohla část koryta plnit svoji funkci, udržet vodu v korytě při běžných a zvýšených průtocích ji nepouštět do města.“

Povodí Ohře zpevňuje zhruba půlkilometrový úsek koryta potoka v Novém Boru – Arnultovicích.

„Práce budou pokračovat tak, že se propojí oba úseky. Tady je vidět velké množství břehové zeleně a neudržované dno, velké množství balvanů. Tady by při povodni vznikl problém,“ říká Jitka Kopčáková, vedoucí novoborského odboru životního prostředí.

Stávajícími úpravami se kapacita koryta nenavyšuje a zůstává na padesátileté až stoleté vodě. Práce by měly být hotové na podzim příštího roku.

Spustit audio