V Novém Boru finišují přípravy na Mezinárodní sklářské sympozium

22. září 2015

V Novém Boru na Českolipsku finišují přípravy na Mezinárodní sklářské sympozium, známé pod zkratkou IGS. Koná se každé tři roky a začíná 1. října. Letos bude v Novém Boru a okolí tvořit více než 70 výtvarníků z 22 zemí světa. Většina skláren a ateliérů připravuje svoje dílny nebo třeba staví nová parkoviště.

Kolektiv Ateliers, sdružení sklářských výtvarníků a řemeslníků, připravuje pro Mezinárodní sklářské sympozium nejen dílny ale i nové parkoviště.

„Stavební úpravy, které tu provádíme, mají zvýšit pohodlí jak účastníků sympozia, tak běžných návštěvníků areálu. IGS je dobrá příležitost k realizaci," vysvětluje Michal Vlček předseda představenstva sdružení Kolketiv Ateliers.

V dílnách tu bude pracovat sedm výtvarníků. Díla jsou výrobně složitá, proto se s jejich přípravou začalo už nyní. Vše by se pak mělo stihnout na závěrečnou vernisáž.

Připravují se i v Kamenickém Šenově

Podobně se připravují i na sklářských hutích Preciosy v Kamenickém Šenově.

„V současné době už máme vyvzorováno s některými umělci, kteří u nás budou v rámci IGS tvořit. Mezi ně patří například profesor Jiří Pelcl, byla u nás i profesorka ze Slovinska Tanja Pak, minulý pátek jsme začali vzorovat s René Roubíčkem,“ vypočítává Lucie Frömmlová, koordinátorka Mezinárodního sklářského sympozia pro kamenickošenovskou Preciosu.

Lucie Frömmlová hledí do pece

„Pracovat budou tři sklářské týmy. V každém budou čtyři skláři a každý tým si bude dělit dva umělce," doplňuje. Výrazné personální změny se ale nechystají. Pomáhat bude jeden externí sklář a k dispozici budou studenti z Vysoké uměleckoprůmyslové školy v Praze. Ti budou zajišťovat umělcům zázemí.

Sympozium přiláká tisícovky lidí

Do města několikadenní sympozium každé tři roky přiláká tisícovky lidí. Podle Aleny Forgáčové, vedoucí novoborského odboru kultury, čekají město některá dopravní omezení.

„Kvůli sklářským slavnostem, které budou probíhat na náměstí Míru, zde nebude možné parkovat. K dispozici bude parkoviště na bývalém cyklistickém areálu. Žádáme řidiče o ohleduplnost při průjezdu městem, protože po městě bude jezdit výletní vláček. Díky přechodnému dopravnímu značení bude zrušené časově omezené parkování v Liberecké ulici a v okolí náměstí."

Mezinárodní sklářské sympozium začíná slavnostním zahájením ve čtvrtek 1. října a potrvá do neděle 4. října.

Spustit audio