V Novém Boru finišovali umělci s tvorbou skleněných děl

4. říjen 2015

V neděli tam končí Mezinárodní sklářské sympozium.

Díla vytvořená v uplynulých třech dnech se představí na vernisáži ve sklářském muzeu. Je jich přibližně sto, a aby se veřejnosti ukázala všechna, museli výtvarníci a skláři vše dokončit do sobotního odpoledne.

„Pokud chtějí umělci dělat silnější věci, tak to musí dělat v pátek. Každé sklo se musí chladit a to silnější až třicet hodin. Silnější věci dělají v pátek, slabší v sobotu. Po chlazení se večer vyndá a pak se obrušuje, nebo lepí," vysvětluje sklářský mistr a spolumajitel skĺárny Ajeto Petr Novotný. Na novoborské huti panuje klid a pohoda. Podle Novotného na to platí jedno pravidlo.

„Každého vyzývám, že když si začnou umělci vymýšlet nesmysly, tak se naučte říkat ne. Nasnažte se vyhovět za každou cenu. Funguje to a je vše v klidu a umělci se přizpůsobí.“

„Nás to zajímá, takže jsme si udělali volný den. Projdeme tři čtyři sklárny, abychom viděli ty výrobku, které tu hosté vytvářejí," říká jeden z návštěvníků sympozia Roman Janák, který sklárny prochází s rodinou.

V průběhu Mezinárodního sklářského sympozia mohli zájemci při práci vidět třeba slovenského designéra Petera Olaha, amerického sklářského výtvarníka Charlese Parriotta, nebo finskou sklářskou výtvarnici Riiku Latva - Somppi. Nechyběli se svojí tvorbou ani módní návrhářka Liběna Rochová, režisér Juraj Jakubisko nebo zpěvák skupiny Tata Bojs Milan Cais.

Návštěvníky vozil po jednotlivých sklárnách výletní vláček, nebo kyvadlová autobusová doprava. Na výchozí zastávce byla cestujícím celý den k dispozici vedoucí novoborského Turistického informačního centar Petra Svobodová Nemleinová.

„Zájem je obrovský a mezi lidmi rozhodně vede trasa B, která vede směrem na Lindavu a do Kunratic.“

Návštěvníci se během sympozia mohli podívat i na práci francouzského designéra Arika Levyho v novoborské sklářské škole, kde hrála bigbandová kapela. Podle Arika Levyho je dobře, že studenti mohou vidět světové skláře a designéry, sám je rád, že pracuje mezi mladými lidmi. Sympozium vnímá jako možnost dál se učit.

Zhruba sto exponátů vytvořených na Mezinárodním sklářském sympoziu se instalovalo v novoborském muzeu přes noc, aby se veřejnosti mohli představit na dnešní vernisáži.

Spustit audio