V Novém Boru dohlížejí na pořádek ve městě dva romští mladíci

22. říjen 2012

Jsou dva, nosí žluté reflexní vesty a ví o nich celé město. Na zádech mají velký nápis Asistent prevence kriminality. Na pořádek v ulicích Nového Boru na Českolipsku dohlížejí dva romští mladíci.

Co konkrétně mají na práci? „Přechody pro chodce, školy, družiny, autobusové a vlakové nádraží, městský park. Kontrolujeme sběrny, pořádek ve městě, dozor nad školáky...“ vypráví Miroslav More. Je nejen asistentem prevence kriminality, ale vede také místní kroužek romské hudby a tance. Lidé ve městě ho tedy dobře znají.

Mirek je klidný a příjemný, je ale urostlý a když zvýší hlas, jde z něho strach. Mirek dohlíží především na děti, když třeba potká žáky, kteří mají být ve škole ale nejsou tam, umí s nimi doslova zatočit. „Upozorníme je a buďto je odneseme sami do školy nebo přivoláme městskou policii, ale většinou jim domluvíme.“ popisuje Miroslav More.

Druhým asistentem prevence kriminality v Novém Boru je další Mirek, tentokrát s příjmením Tancoš. A jak ho jeho nová práce baví? „Baví nás to, protože pomáháme našim lidem z romské komunity, dětem a všem... Pomáhá to.“ konstatuje Mirek Tancoš.

Asistenti začali fungovat v Novém Boru kvůli takzvanému mačetovému útoku, který se odehrál loni v srpnu. Všude se psalo, jak je ve městě nebezpečno, to ale nebyla nikdy tak úplně pravda, jak říká Miroslav More: „Novináři říkali, že tady lidi po sobě střílejí... Ale to nezažili, to se od někoho dozvěděli... A když sem pak přišli s kamerami, tak tu byl normální, běžný život. Jen to bylo takhle zmedializovaný."

autor: sas
Spustit audio