V noci bylo na Jizerce minus 30, sever ale čeká další mráz

7. leden 2017

Kolem třiceti stupňů byly nejnižší teploty v Libereckém kraji z pátku na sobotu 6. a 7. ledna. Mrazy přijdou i další noc, i když by už nemusely být tak urputné.

Teploty na severu Čech v noci klesly k minus 15 až 20 stupňům Celsia, nejvíce v Libereckém kraji v osadě Jizerka v Jizerských horách. Tam k ránu naměřili minus 27 stupňům, na rašeliništi k minus 30 a u hydrologické stanice bylo minus 30,1 stupně Celsia. Takové jsou údaje Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle předpovědi by mělo začít na severu Čech k večeru sněžit a noční teploty by mohly být o něco milosrdnější. V Libereckém kraji na horách podle meteorologů až minus třináct stupňů. V Ústeckém kraji o několik stupňů méně.

Silnice na severu Čech jsou často pokryté sněhem, některé mohou namrzat. Jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Uzavřená zůstává pro nákladní dopravu nad šest tun silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. "Je tam najetá vrstva sněhu, která je pro nákladní vozy nesjízdná," uvedl ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice Libereckého kraje. Jak dlouho bude uzavřená, se podle něj nedá odhadnout, možná i týdny. Nákladní auta mohou využít náhradní trasu po silnici 13 přes Frýdlant.

Silničáři v horských oblastech také varují před sněhovými jazyky a návějemi a zmrazky.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio