V nemocnici ve Frýdlantu má od dubna fungovat jen pohotovost, záleží i na obcích

1. březen 2016

Akutní interní ambulance v nemocnici ve Frýdlantu má skončit na konci března. Dále bude fungovat jen pohotovost. Zatím se ale neví, v jakém režimu. Pokud by na provoz přispívaly obce, pacienti z Frýdlantska budou mít pohotovost k dispozici 24 hodin denně. O případném příspěvku obcí jednají starostové.

„Nemocnice Frýdant, s.r.o. bude poskytovat akutní pohotovostní interní péči pouze do 31. března, je na nás, jak se dohodneme, jak to bude dál,“ říká Dan Ramzer z ODS, starosta Frýdlantu. Společnost Euroclinicum, která je vlastníkem nemocnice, požaduje finanční spoluúčast na provozování nepřetržité pohotovosti. „Jako zastupitelstvo města Frýdlant jsme připraveni o tom jednat, pokud budeme mít partnery nejenom na straně EUC, ale i na straně druhých obcí,“ dodává Dan Ramzer.

Obyvatelé Frýdlantska se obávají, že nemocnice zcela přestane sloužit pacientům. „Jsem rozzlobená, protože tady bude za chvíli všechno pryč a do Liberce je daleko,“ stěžuje si Libuše Tuhá z Vísky. „Nevím, co si tu lidé počnou, vymlouvají se na to, že není personál,“ říká Pavel Kraus z Frýdlantu.

Na dofinancování nepřetržitého provozu pohotovosti chce nemocnice od obcí 3,5 milionu korun. Zhruba 750 tisíc korun připsívá na zajištění pohotovostní služby Liberecký kraj.

autor: Eva Malá
Spustit audio