V Němčicích se podařilo zachránit vzácné varhany, na které hrál i Jakub Jan Ryba

23. červenec 2024 22:20

Do Němčic na Klatovsku se po šesti letech vrátily z restaurátorské dílny varhany. Unikátní nástroj, na který v dětství hrával i Jakub Jan Ryba, se k varhanářským mistrům dostal už v havarijním stavu. Díky Spolku na záchranu němčických varhan se teď ale opět může rozeznít kostelem Nanebevzetí Panny Marie.

Zrestaurované varhany v kostele v Němčicích

Když se lidé spojí a mají společný bohulibý cíl, nemůže to snad nikdy dopadnout špatně. Alespoň v případě varhan v kostele v Němčicích na Klatovsku tomu tak bylo. Nástroj, na který v dětství hrával i Jakub Jan Ryba, už byl v havarijním stavu. Proto vznikl Spolek na záchranu němčických varhan. „Začala jsem navštěvovat varhanický kurz a díky němu jsem zjistila, že je v Němčicích opravdu vzácný nástroj. Když jsem vstoupila do místního kostela, byl to pro mě klíčový moment, kdy jsem se rozhodla, že musím něco podniknout pro záchranu varhan. Organolog nám řekl, že jestli do dvou let neproběhne sanace nástroje, už nebude co zachraňovat. A tak jsme začali s aktivitou,“ vypráví předsedkyně spolku Petra Pavlíková.

Šest let mravenčí práce

Díky úsilí polku a také pomoci bezpočtu podporovatelů se po téměř šestileté rekonstrukci u varhanářských mistrů nástroj vrátil na kůr kostela Nanebevzetí Panny Marie. Opravený a s krásným zvukem. „Když se ke mně varhany dostaly na opravy, byly naprosto nehratelné. Jako první přišla na řadu likvidace dřevokazného hmyzu. Pak jsme doplňovali chybějící dřevěné dílce, měnili kůži a poté jsme se vrhli na doplnění chybějících píšťal,“ popisuje varhanář Boris Mettler.

Zrestaurované varhany v kostele v Němčicích

Byla to dlouholetá mravenčí práce. Nástroj obsahuje píšťal 870. Každá z nich se zvlášť ladí zastřihnutím na správnou délku a intonuje, aby dostala správný zvukový charakter. „Nyní je nejdůležitější na varhany hrát – není nic horšího, než když opravený stroj leží ladem. Čím častěji se na ně bude hrát, tím lépe.“

Na varhany se stojí fronta

Oprava nástroje stála 2,8 milionu korun. Spolek na ni získal dotace, podpořily ji okolní obce i místní spolky a téměř milion korun přispěli lidé v rámci veřejné sbírky a při adopci píšťal. Nyní jsou varhany hotové a dle Petry Pavlíkové už na ně stojí fronty zájemců. Chodí sem varhaníci z regionu a motivaci naučit se na nástroj hrát má i místní mládež. Poprvé se každopádně varhany oficiálně rozezní 15. září v 15 hodin při slavnostním žehnání a inauguračním koncertě.

Spolek teď čeká rozšiřování povědomí o příběhu varhan a pořádání dalších akcí. Výtěžek z nich bude použit na zasanování kostela, aby varhany měly bezpečné zázemí. „Máme za sebou šest krutých let a aktivity vedoucí k záchraně varhan se často ocitly ve slepé uličce, kdy se zdálo, že se nám to nepodaří. Ale teď, když slyším opravený nástroj znít, mám pocit, že můj život měl smysl,“ uzavírá Petra Pavlíková.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio